header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Борщівник Сосновського та методи боротьби з ним

68-08.04.24-ілюстрація-борщівник СосновськогоБорщівник Сосновського – це багаторічна рослина родини зонтичних з 2-річним циклом розвитку. Рослина в перші роки не видає пагона, росте в вигляді листя в кущі та збільшує кореневище, на 2-3 рік з’являється трубчатий пагін із декількома суцвіттями. Перецвівши, рослина гине. Скошена рослина, яка не відцвіла, дає пагін на наступний рік, і може жити протягом багатьох років допоки не відцвіте.

Розмножується переважно насінням. Воно легко поширюється з допомогою вітру і води, проростає неодночасно. Деяке насіння борщівника може проростати через 5-6, або навіть через 12-15 років. Одна рослина може давати 15-20 тисяч життєздатного насіння. Борщівник – морозо - і холодостійка рослина (під снігом витримує морози до -40°С), добре витримує приморозки до - 10°C і спеку до +37°C. Витримує затоплення до 30 днів. Вимогливий до світла, погано переносить затінення та покривні посіви. Борщівник має алелопатичні (пригнічує ріст і розвиток) властивості і здатний витісняти місцеві види рослин, включаючи хвойні дерева.

Борщівник Сосновського утворює загрозливі зарості на берегах річок і потічків, узбіччях доріг. Він поширений також на деградованих пасовищах і покинутих полях, пустирях, сміттєзвалищах, часто росте у населених пунктах у парках і навіть, на клумбах.

Методи боротьби з борщівником Сосновського.

Оранка декілька разів за вегетаційний період (через кожні 3-4 тижні, починаючи з моменту відростання борщівника) продовж від 2-3 до 5-7 років.

Плоскорізний обробіток – підрізування коренів на глибині 5-10 см.

Косіння після періоду цвітіння і не пізніше, як через 2-3 тижні після першого косіння. Скошування тільки один раз в середині цвітіння лише сприятиме подальшому розмноженню рослин.

Обрізування квіток у період бутонізація-початок цвітіння.

Спалювання насіння борщівника саме в період його дозрівання.

Індивідуальний спосіб з використанням ручної лопати – рано навесні потрібно зрізати (зрубати) точку росту борщівника нижче кореневої шийки.

Якщо зрубати вище – на корені залишаться сплячі бруньки, які підуть у ріст. Дрібні однорічні сходи борщівника легко знищити прополюванням.

Обробка гербіцидами гліфосатної групи (використання препаратів на основі ізопропіламінної солі гліфосату, калійної солі гліфосату з додаванням гербіцидів з діючою речовиною 2,4 Д та її похідними, з обов’язковим додаванням прилипачів та інших дозволених, відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні».

За даними Прикарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН, ефективною є бакова суміш гербіцидів: Зернодарв.г. (д.р.трибенуронметил 750г/кг) з нормою витрати препарату 0,04кг/га+ Чистополв.р.к. (д.р. ізопропіламінна сіль гліфосату 480 г/л) з нормою витрати препарату 10 л/га +Хлібодар с.е. (д.р. 2,4 Д етилгексиловий ефір 596 г/л метсульфурон-метил 6 г/л) з нормою витрати 1,5л/га+ПАРКоронар. (д.р.фосфатефір 30%) з нормою витрати 0,4 л/га.

Слід зазначити, що проведення обробки рослин гербіцидами на початку дозрівання насіння є менш ефективним. Часті та інтенсивні обробки будуть ефективними для генеративних рослин, починаючи з моменту розвитку генеративного пагона і лише до початку цвітіння. Після першої обробки і знищення вегетативної маси на цій же площі необхідне проведення повторної обробки для знищення сходів борщівника.

Не рекомендується!

Скошувати борщівник в період закінчення цвітіння і початку зав'язування плодів, тому що це не матиме ефекту, якщо тільки скошені рослини не будуть знищені відразу після скошування.

Залишати скошений борщівник покинутим на місці. Навіть насіння у фазу воскової стиглості борщівника здатне дати сходи.

Скошування борщівника у період осипання насіння з рослин, особливо у вітряну погоду.

Восени виконувати оранку на полях, зарослих борщівником, бо це буде сприяти нагромадженню насіння в грунтi.

Зважаючи на те, що при контакті борщівник Сосновського спричиняє опіки, – всі роботи з його знищення слід проводити в захисному одязі.

При роботі із засобами захисту рослин необхідно дотримуватися загальноприйнятих Державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої безпеки.

Головне управління Держпродспоживслужби

в Івано-Франківській області

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця