header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Чим небезпечне сухе повітря в житловому приміщенні?

pobutovi-zvolozhuvachi-povitryaБагато з нас досить часто любить посидіти під час холоду в теплі чи під час жари під кондиціонером. Нам здається, що нарешті нам стало затишно і комфортно. Але тут криється і потенційна небезпека. Це призводить до сухості повітря.Сухе повітря може призвести до дискомфорту, загострення хронічних захворювань і, як наслідок, погіршення стану здоров’я. Саме тому дуже важливо слідкувати за рівнем вологості регулярно і дбати про його нормалізацію.

■Найчастіше надмірну сухість повітря в кімнаті провокують такі фактори:

►Системи опалення. Опалювальні прилади, які активно працюють, суттєво знижують вологість повітря.

►Кондиціонери. Під час охолодження приміщення вони видаляють вологу з повітря.

►Погодні умови. Сухе та холодне повітря за вікном може знизити вологість в кімнаті, особливо за умови частих природних провітрювань.

►Використання певної побутової техніки. Деякі прилади, такі як електричні обігрівачі або кухонні витяжки, можуть сприяти сухості повітря.

● Причини сухого повітря в приміщенні різноманітні.

На рівень вологості впливає географічне розташування. Якщо ви мешкаєте у регіоні з низькою вологістю (наприклад, в гірських або пустельних районах), це також може бути однією з причин надмірно сухого повітря.

■ Норма вологості повітря. Оптимальний рівень вологості для житлових приміщень складає 40-60%. У цьому діапазоні людина не відчуває дискомфорту. Проте, якщо у квартирі є маленькі діти, вологість повинна бути вищою. Так, показник для дитячої кімнати варіюється в межах 60-70%.

Якщо вологість повітря дуже низька або, навпаки, занадто висока, можуть з’явитися різні проблеми зі здоров’ям.

■Як виміряти вологість повітря вдома?

Щоб оцінити, наскільки сухим є повітря в приміщенні, можна використовувати два вимірювальні пристрої — гігрометр і термометр.

Найкраще встановлювати ці пристрої на рівні очей у центрі кімнати.

Гігрометр — це спеціальний прилад оцінки якості повітря, що показує вологість у відсотках. Він найбільш точно допомагає визначити вологість повітря.

З термометром знайомий практично кожен. Цей прилад призначений для вимірювання температури. Сучасні електронні термометри часто показують не лише температуру, але й вологість.

■Чим небезпечне сухе повітря в приміщенні?

Коли людина потрапляє до приміщення із сухим повітрям, то за законами фізики починає “віддавати” свою вологу у навколишнє середовище через шкіру, слизові та навіть дихальні шляхи.

■ Як це може позначитися на зовнішності та нашому здоров'ї?

►Сухе повітря в житловому приміщенні спричиняє:

■ проблеми зі шкірою: вона стає сухою, чутливою, схильною до подразнень і лущення, втрачає пружність і рівний колір, зморшки стають помітнішими, а олії та креми вбираються гірше; сухе повітря може викликати почервоніння, свербіж, висипання або тріщини — новоутворені рани стають "воротами" для небезпечних збудників;

■проблеми із дихальною системою: сохне слизова оболонки носа, що може спричинити дискомфорт, призвести до виділення слизу, закладеності носа, нежиті, частих кровотеч з носа, свербіння та чхання, посилити симптоми алергії та захворювань дихальних шляхів; сухе повітря дратує також слизову оболонку горла - виникає першіння, хрипота, біль при ковтанні, кашель від сухого повітря; найбільший дискомфорт через сухе повітря відчувають люди із захворюваннями дихальної системи (астмою, хронічним бронхітом тощо);

■зменшення зволоженості очних яблук: в результаті ви можете відчути, що у вас болять очі від сухого повітря, виникає свербіж, печіння, подразнення та почервоніння очей; також може підвищуватися чутливість до світла та випадання вій;

■виникнення інфекцій: знижується імунітет, і людині значно важче справлятися з різними вірусами; збільшується ризик зараження грипом, застудою, гострими респіраторними вірусними захворюваннями (ГРВІ) або навіть пневмонією, тощо;

■зневоднення організму: тривале перебування у квартирі із сухим повітрям може призвести до виснаження запасів рідини в організмі, в результаті виникає зневоднення (потрібно пити багато рідини: води, чаю, соку);

■зниження працездатності: як наслідок це може призвести до втоми, апатії, стресу, погіршення сну чи його розладів.

!!!Особливо шкідливе сухе повітря для дітей та немовлят.

Діти частіше хворіють на респіраторні захворювання, мають кашель. Тому батькам варто слідкувати за рівнем вологості повітря не лише в дитячій кімнаті, а й в усій квартирі (особливо, якщо дитина страждає на алергію, часто хворіє на ГРВІ).

► Вплив сухого повітря в житловому приміщенні на якість життя:

■ Статична електрика:сухе повітря сприяє накопиченню статичної електрики, що може викликати неприємні поколювання при дотику до предметів або людей, а також до того, що ковдри та одяг склеюватимуться. Накопичена електрика на моніторі комп'ютера здатна викликати помутніння кришталика і призвести до катаракти.

Вплив на людину проявляється: порушенням сну, головними болями; зниженням апетиту, появою пригніченості, дратівливості та втратою працездатності.

■Вплив на рослини: кімнатні рослини (деякі виняток) в умовах сухого повітря відчувають стрес; про те, що повітря в приміщенні занадто сухе, свідчать симптоми: пожовтіння, засихання листя; в'янення квіткових бутонів; повне скидання листя; активізація шкідників в результаті зниження імунітету рослин.

■Дія на домашніх тварин: від сухого повітря страждає шерсть у собак, кішок, а також пір'я у птахів; шкіра тварин пересихає, розтріскується, волосяний покрив стає ламким, тьмяним, рідшає; кількість шерсті, лупи збільшується, погіршуючи стан здоров'я членів сім'ї, які страждають астмою, алергією, шкірними захворюваннями.

■Пошкодження оселі та меблів: повітря, коли в ньому недостатньо води, може витягати вологу з будівлі Вашого будинку скрізь, що призведе до того, що підлога розсихається, почне більше скрипіти, утворяться зазори між стелями та стінами; дерев'яні меблі можуть почати деформуватись, тріскатися; музичні інструменти можуть втратити форму та правильне звучання (Ви не зможете їх налаштувати); паперові предмети, такі як книги та ілюстрації, можуть стати крихкими та зморшкуватими.

Під час сезонних змін температурного режиму люди намагаються споживати більше води, аби таким чином нівелювати вплив сухого повітря. Але, це не може дати стовідсотковий результат. Тому краще відкоригувати вологість повітря. 

►Способи усунення сухості:

■ провітрювання: застояне повітря може містити пил, мікроби, багато вуглекислого газу, які негативно впливають на здоров'я, а свіже повітря дозволяє усунути ці шкідливі речовини та підтримує оптимальний рівень вологості; кілька разів на день протягом 5-10 хвилин провітрюйте приміщення;

         ■ регулярне вологе прибирання: це призведе до того, що вологість у будинку підвищиться, а заразом повітря стане чистіше;

■ температурний режим : підтримуйте температуру в межах 19-21°C в холодний період року і 22-25°C, в теплий період року, бо занадто висока температура знижує вологість повітря;

■завести кімнатні рослини, такі як: алое, фікус, драцену та ін.: вони очищають повітря від вуглекислого газу, вбирають пил, а через випаровування з листя незначної кількості водяної пари відбувається зволоження повітря;

придбати спеціальний зволожувач повітря для будинку, який допоможе підтримати оптимальний рівень вологості в приміщенні, розпилюючи воду в повітрі, а також допоможе уникнути сухості слизових оболонок і поширенню респіраторних інфекцій.

●Підтримка оптимального рівня вологості в кімнаті – це не лише важливий аспект створення комфортного простору для життя, а й ключовий фактор для збереження краси та здоров'я.

Дбайте про себе!!! Не дозволяйте сухому повітрю викликати дискомфорт.

 

Фахівець з дослідження факторів навколишнього середовища 

санітарно-гігієнічної лабораторії Богородчанського відділу 

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Кос Юлія