header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Щорічно 20 березня відзначається Всесвітній день здоров’я ротової порожнини (World Oral Health Day)

зуби2Метою цього дня є підвищення обізнаності населення, щодо методів профілактики захворювань порожнини рота, стимулювання пацієнтів, соціальних спільнот та урядових організацій об’єднувати зусилля для зниження стоматологічної захворюваності.

Зокрема йдеться і про профілактичні огляди, і про лікування, і про гігієну, і про вживання достатньої кількості кальцію, вітаміну D, і про обмеження споживання солодощів.

Нині пересічний українець вживає 50% добової потреби кальцію, а 30% населення має дефіцит вітаміну D (який сприяє засвоєнню кальцію).

Існує ціла група захворювань ротової порожнини, що становлять серйозну загрозу для здоров’я.    

Найбільш поширеними захворюваннями ротової порожнини є: зубний карієс, хвороби пародонту (ясен), онкологічні захворювання порожнини рота, внутріротові прояви ВІЛ-інфекції. Більшість з цих захворювань можна або значною мірою попередити, або вилікувати на ранніх стадіях.                                                                                                                  

Карієс - патологічний процес, що характеризується прогресуючою деструкцією твердих тканин зуба (емалі й дентину) з утворенням дефекту у вигляді порожнини. Він зумовлений взаємодією між поверхнею зуба біоплівковими бактеріями в роті й цукрами з їжі. Біоплівкові бактерії метаболізують цукор і виробляють кислоти, які з часом розщеплюють емаль зуба.
Захворювання пародонту (ясен) є основною причиною втрати зубів у дорослих. Починається це як гінгівіт (хронічне запалення ясен, спричинене зубним нальотом), котрий можна легко вилікувати, якщо вчасно вжити заходів.

Без лікування гінгівіт може прогресувати до пародонтозу, більш серйозної хвороби, що руйнує тканини і кістки, які підтримують зуби.

На відміну від гінгівіту, пошкодження внаслідок пародонтозу є незворотними. Захворювання пародонту можуть призвести до серйозних наслідків, таких як проблеми із жуванням, мовленням і втратою зубів.

Порушення функції слинних залоз є не менш важливою проблемою в порожнині рота.

Підвищене слиновиділення (гіперсалівація) виникає внаслідок запалення слизової оболонки порожнини рота (стоматит, гінгівіт). На процес слиноутворення рефлекторно можуть впливати зуби, уражені патологічним процесом.

Зниження секреції слини (гіпосалівація) виникає під час інфекційних захворювань і гарячкових станів, при зневодненні, під впливом атропіну, а також у зв'язку із запальним процесом у слинних залозах. Гіпосалівація утруднює акт жування і ковтання, сприяє виникненню запальних процесів у слизовій оболонці порожнини рота і проникненню інфекції у слинні залози, а також розвитку карієсу зубів.

Є ряд захворювань слизової оболонки порожнини рота (лейкоплакія, гіперкератоз губ, ерозивні хейліти, хронічні тріщини губ тощо), що протікають поволі і не завдають болю або інших неприємностей, але мають схильність перероджуватися у злоякісні пухлини.

Рак порожнини рота є одним із десяти найбільш поширених видів раку.

Він може локалізуватися в будь-якій частині рота, як-от: губи, ясна, язик, горло, внутрішня оболонка щік, верхнє і нижнє піднебіння. Рак ротової порожнини може бути небезпечним для життя, якщо його не діагностувати і не лікувати на ранніх стадіях.

Найбільш розповсюдженим та раннім проявом ВІЛ-інфекції у ротовій порожнині є кандидоз. Пов’язані з ВІЛ ураження ротової порожнини заподіюють біль і дискомфорт, призводять до сухості в роті та обмежень у їжі й часто є постійним джерелом інфекцій.

Захворювання ротової порожнини мають багато факторів ризику, серед яких - вік, спадковість і, звичайно ж, спосіб життя людини, поведінка, звички.

Основними факторами ризику виникнення захворювань ротової порожнини є нездорова їжа - із високим вмістом цукру, тютюнопаління і вживання алкоголю, а також недостатні гігієна порожнини рота і догляд.
- Куріння підвищує ризик захворювання ясен і раку ротової порожнини, а також змінює колір зубів, зумовлює неприємний запах із рота, передчасну втрату зубів, утрату смаку та нюху.                

- Вживання алкоголю є головним фактором ризику появи раку ротової порожнини, гортані, глотки та стравоходу. Крім того, в алкогольних напоях часто підвищені кислотність і вміст цукру, що збільшує ризик карієсу.

Профілактика

Необхідно з дитинства приділяти увагу гігієні порожнини рота, грамотно харчуватися, давати зубам жувальне навантаження, регулярно відвідувати стоматолога і Ви збережете свої зуби, а значить, забезпечите здоров’я всьому організму.
Поганий догляд за зубами призводить до накопичення в роті бактерій, утворення бактеріальної плівки на зубах, унаслідок чого виникають карієс, гінгівіт, пародонтоз.
Здоров’я порожнини рота є невід’ємною частиною загального здоров’я людини. Невилікувана інфекція ясен може призвести до втрати зубів, підвищити ризик діабету або захворювань серця.
Чищення зубів двічі на день зубною пастою із фтором допомагає зменшити кількість бактерій і запобігти утворенню нальоту. Тоді зуби стійкіші до кислот. Раннє виявлення є ключовим фактором для запобігання або регулювання захворювань ротової порожнини.

Тому навіть здоровій людині треба бувати у стоматолога не рідше 1 разу на рік.
І потрібно негайно звернутися до стоматолога, якщо наявні такі ознаки:
- червоні та набряклі ясна, що легко кровоточуть, особливо коли чистите зуби;
- ясна відійшли від зубів;
- постійний неприємний запах із рота;
- гній між зубами і яснами;
- зуби хитаються або віддаляються один від одного;
- зміни у приляганні зубів, коли ви кусаєте;
- поява шорстких білих або червоних плям у роті, вузликів;
- незрозуміле оніміння чи біль/болючість обличчя, рота або шиї;
- стійкі виразки на обличчі, шиї або в роті
- утруднене жування, ковтання;
- хрипота, хронічна ангіна чи зміна голосу;
- труднощі під час кусання певних продуктів;
- чутливість до гарячої, холодної або навіть солодкої їжі;
- темні плями на зубах.

Тож, яким би досконалим не було лікування, хвороби краще попереджувати.

Бактеріолог мікробіологічної лабораторії Богородчанського відділу

ДУ Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Скрипник-Петрунишин Леся

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця