header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

ПОДОЛАТИ ТУБЕРКУЛЬОЗ МОЖЛИВО!

туберкульозСьогодні в Україні багато факторів ризику, які призводять до зниження імунітету людей. Тому кожен з нас став ще більш вразливим перед невидимим світом мікобактерій, що викликають захворювання на туберкульоз.

Туберкульоз - це інфекційне захворювання людини та тварин, яке викликається бактерією туберкульозу ( паличкою Коха ) та вражає всі органи та системи. Збудник стійкий в зовнішньому середовищі, стійкий до висушування, до високих температур, чутливий до ультрафіолетового опромінення.

Сонце ефективніше знищує збудник туберкульозу, ніж мороз.

Зараження туберкульозом відбувається повітряним шляхом. Близько однієї третини населення світу інфіковане паличкою туберкульозу, але найбільшу вірогідність захворіти має людина, у якої знижений, слабкий імунітет і збудник поширюється в організмі. Розрізняють легеневу та позалегеневі форми (туберкульоз шлунку та кишечника, нирок, мозкових оболонок та речовини мозку, кісток та ін.).

Два фактори визначають ризик проникнення МБТ в легені здорової людини: концентрація інфекційних частинок в повітрі та тривалість експозиції (вдихання зараженого повітря).

Основними симптомами захворювання є: кашель понад 2 тижні; підвищена температура тіла; утруднене дихання; більу грудях; поганий апетит; постійна слабкість; безпричинна втрата ваги;підвищена пітливість, особливо вночі; кровохаркання.

Повністю захиститись від туберкульозної інфекції неможливо, але можна запобігти розвитку хвороби та виявити її на ранній стадії.

Сьогодні в арсеналі медицини є вакцина БЦЖ від важких, генералізованих форм туберкульозу, таких як туберкульозний менінгіт і міліарний туберкульоз. Генералізовані форми особливо небезпечні для дітей першого року життя.

Науковці з усього світу довели, що вакцинація проти туберкульозу є одним з найбільш дієвих превентивних методів у захисті від хвороби. Саме тому вона являється найбільш широко застосованою вакциною в світі.

На початку 2023 року в Україні оновили стандарти медичної допомоги при туберкульозі, щоб вони відповідали останнім рекомендаціям ВООЗ.

Пріоритетним та першочерговим методом діагностики є мікробіологічний тест , для якого пацієнт здає мокротиння, оскільки він дозволяє правильно встановити діагноз та якнайшвидше призначити ефективну схему лікування. Застосовують молекулярно-генетичний метод дослідження Xpert MTB/Rif, який дає змогу за декілька годин не лише підтвердити наявність цього захворювання, а й визначити чутливість до рифампіцину — препарату, який часто застосовують для лікування туберкульозу.

Для діагностики туберкульозу також застосовують такі обстеження, як рентгенографія або комп’ютерна томографія органів грудної клітки.

До використання штучного інтелекту в аналізі рентгенограм долучилися в Україні три перші області: Львівська, Сумська й Івано-Франківська.

На сьогодні в Україні доступні всі методи діагностики туберкульозу, що рекомендовані ВООЗ.

Що стосується людей, які підозрюють в себе туберкульоз і бажають пройти відповідні обстеження, вони можуть звернутися до сімейного лікаря, заповнити відповідну Анкету або до профільних закладів.

Сьогодні фтизіатри, клініцисти, медичні сестри, лаборанти, боронять свій фронт. Своє плече підставляютьі на міжнародному рівні, і всередині країни- ВООЗ, Глобальний фонд по боротьбі зіСНІДом, туберкульозом та малярією, міжнародні фонди та неурядові організації.

Але бути здоровому-це відповідальність кожної людини. Раннє виявлення захворювання- запорука ефективного лікування, бо туберкульоз-виліковний!

        

Лікар-епідеміолог   Богородчанського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»     Гаврилко Світлана

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця