header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

10 Березня - День поширення інформації серед жінок і дівчаток щодо ВІЛ / СНІД

ВІЛ-інфекція – це соціально небезпечне інфекційне захворювання, що розвивається внаслідок інфікування вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), довготривалого перебування ВІЛ в лімфоцитах, макрофагах  та клітинах нервової тканини. Хвороба характеризується прогресуючою дисфункцією імунної, нервової, лімфатичної та інших  систем організму. Відповідно до сучасних уявлень ВІЛ-інфекція відноситься до невиліковних хвороб, має тривалий хронічний перебіг і, в разі відсутності  ефективної терапії, закінчується смертю хворого.

З початком повномасштабної війни на території України у лютому 2022 року постали проблеми щодо забезпечення епіднагляду за ВІЛ-інфекцією.

Найвищий рівень поширеності ВІЛ-інфекції на 100 000 населення зареєстровано в Одеській (1 110,1), Дніпропетровській (957,9), Миколаївській (745,8) областях та у м. Київ (645,2).

У структурі шляхів інфікування ВІЛ переважна більшість випадків припадає на статевий (74,5%); частка парентерального шляху інфікування внаслідок ін’єкційного вживання наркотичних препаратів становить 25,0%.

Ви повинні знати ці факти:

1. ВІЛ-інфекція є загрозою для здоров’я  жінок будь-якої раси, етнічної та релігійної приналежності, віку або сексуальної орієнтації. Захистіть себе, використовуючи презерватив правильно під час сексу та уникайте контактів  з біологічними рідинами та кров’ю вашого партнера;

2. Жінки мають більше шансів заразитися ВІЛ під час вагінального сексу через гендерну особливість;

3. Єдиний спосіб дізнатися напевно, чи є у вас ВІЛ, це своєчасно пройти тестування;

4. Основні заходи дотримання безпечної сексуальної поведінки є достатньо простими:

- обов’язкове використання чоловічого або жіночого презервативу при будь-якому сексуальному контакті;

- дотримання моногамних стосунків для обох партнерів;

- відмова від зловживання алкоголем або наркотичними речовинами, що може бути пов’язано з ризикованою сексуальною поведінкою;

- регулярне тестування на ЗПСШ та ВІЛ.

5. Якщо Ви є ВІЛ-негативною та мали або маєте партнера з ВІЛ-позитивним статусом, то тестування на ВІЛ бажано здійснювати щонайменше 1 раз на півроку. У випадку, якщо Ви мали незахищений сексуальний контакт з ВІЛ-позитивним партнером, то бажано звернутися до лікаря-інфекціоніста за консультацією. 

6. Якщо Ви вагітні та у Вас виявили ВІЛ-інфекцію, обов’язково приймайте необхідну антиретровірусну терапію (АРТ. Це знижує ризик передачі ВІЛ дитині на 99%.

7. Ніколи не використовуйте вживані шприци або голки. Спільне використання шприців або голок з ВІЛ-інфікованим партнером -  найбільший ризик інфікування ВІЛ.

8. ВІЛ-інфікована жінка потребує розуміння та поважного ставлення. Вона, як будь хто інший, має бути в колі родинного тепла та дружньої підтримки.

Антиретровірусна терапія (АРТ) є одним з вирішальних факторів впливу на зменшення ризику передачі вірусу та зниження захворюваності й смертності, пов’язаних з ВІЛ-інфекцією серед людей, які живуть з ВІЛ.

Доконтактна профілактика ВІЛ (ДКП)- це прийом антиретровірусних препаратів для зниження ризику інфікування ВІЛ. ДКП є додатковим, до бар’єрної контрацепції, методом профілактики для людей, які мають високий ризик інфікування ВІЛ.

Постконтактна профілактика ВІЛ націлена на попередження розвитку ВІЛ-інфекції після імовірного контакту. Зазвичай це стосується медичних працівників та працівників екстрених служб. Професійним контактом з ВІЛ вважається контакт з кров’ю або рідинами, що містять кров, потрапляння крові під шкіру, на ушкоджену шкіру або на слизові.

Важливо пам’ятати, що постконтактну профілактику ВІЛ необхідно розпочати якомога швидше протягом перших годин та не пізніше 72 годин після контакту.

Варто зазначити, що під час активних бойових дій зростають ризики інфікування ВІЛ-інфекцією. Крім загально визначених способів (статевий шлях та спільне використання голок і шприців), під ризиком - незахищений контакт з великою кількістю крові, зокрема і екстрене пряме переливання крові.

Пам’ятайте, завжди легше попередити захворювання, ніж його потім лікувати!

Де можна отримати інформацію та допомогу

В умовах війни для зручності пацієнтів із ВІЛ працюють спеціальні сервіси:

  • Цілодобова, безоплатна Гаряча лінія з питань ВІЛ/СНІДу: 0 800 500 451
  • Сервіси для отримання допомоги з доступом до лікування ВІЛ, ТБ гепатиту по всьому світу: https://bit.ly/3uiZKSc
  • Контакти лікарів, до яких можна звернутися по телефону та онлайн: https://bit.ly/342LYZC
  • Отримати безкоштовну правову допомогу: 0 800 213 103
  • Отримати соціальну підтримку за кордоном: https://bit.ly/3sDtzff
  • Перелік медичних установ за кордоном, які надають медичну допомогу ВІЛ-інфікованим пацієнтам з України:  https://www.eceenetwork.com/patients
  • Національна програма доконтактної профілактики (PrEP) для людей, які мають високий ризик інфікування ВІЛ: https://bit.ly/3IPQQ2k
  • Постконтактна профілактика (ПКП) для профілактики ВІЛ-інфекції після контакту або при високій імовірності контакту з даним збудником https://bit.ly/3wMTynd

Лікар-епідеміолог Богородчанського відділу

Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»  Гаврилко Світлана

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця