header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

14 березня ( другий четвер місяця) - Всесвітній день нирки

Починаючи з 2006 року у 2-й четвер березня відзначається Всесвітній день ниркиза Глобальною ініціативою World Kidney Day.

За даними ВООЗ, кількість хворих на хронічні захворювання нирок складає 850 млн. За прогнозами вчених до 2040 року летальність від цих захворювань може увійти до першої п’ятірки причин смертності населення планети.

Головне завдання цього дня - донести до широкої громадськості важливість профілактичних лікарських оглядів для запобігання та прогресування нефрологічних захворювань.

ХТО В ГРУПІ РИЗИКУ

Ви належите до групи ризику розвитку хвороб нирок, якщо у вас підвищений артеріальний тиск, діабет чи зайва вага.

Ви також у групі ризику, якщо вам більше 50 років, хтось із членів вашої сім’ї страждав від хвороб нирок. В такому разі рекомендуємо проконсультуватися із сімейним лікарем щодо ризику розвитку хвороб нирок та пройти відповідне обстеження.

Часто хвороби нирок розвиваються в людей, які:

  • п’ють жорстку воду або споживають недостатньо рідини;
  • неправильно харчуються – їдять забагато солоного, гострого, кислого;
  • часто переохолоджуються, особливо в ділянці малого тазу;
  • курять, зловживають алкоголем;
  • мають хронічні патології травної системи (гастрит, виразку тощо);
  • мало рухаються та мають зайву вагу;
  • ·зловживають медичними препаратами, що дають побічні ефекти на нирки.

Хвороби нирок є дуже підступними: вони розвиваються непомітно аж до важкої форми. Нирки відповідають за очищення крові та виведення рідини з організму. Цей життєво важливий орган постійно стикається з високими навантаженнями. Численні дослідження доводять, що нирки можуть втратити до 90% функцій без будь-яких зовнішніх проявів чи симптомів.

Раннє виявлення ниркової недостатності дає змогу розпочати лікування до того, як почнуть розвиватися незворотні наслідки та ускладнення.

Ознаки болю в нирках

Тупий біль, зазвичай постійний; біль під грудною кліткою або в животі; біль у боці: зазвичай одна сторона, іноді болять обидві; різкий або сильний біль, який може виникати хвилеподібно; біль, який може поширюватися на область паху або живота.

У профілактиці захворювань сечовивідної системи велике значення відводиться своєчасній санації різних осередків інфекції (каріозні зуби, хронічний тонзиліт, гайморит) та ін.

Дуже шкідливим є «перетримування» сечі у сечовому міхурі, що сприяє застійним явищам, провокує міхуровосечовідний рефлюкс – зворотнє «закидання» сечі з міхура у сечоводи.

Пацієнтам із хворобами нирок слід уникати перевтоми.

Не можна зловживати перебуванням на сонці, також не слід допускати переохолодження поперекової ділянки, органів тазу, ніг.

Як зберегти здорові нирки?

1. ДОТРИМУЙТЕСЯ ПРАВИЛ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ

Збалансоване харчування і підтримка ваги у нормі – це одна із головних умов профілактики діабету, серцево-судинних захворювань та хронічних хвороб нирок. Щоб нирки довго зберігали працездатність, їх не можна перевантажувати, змушувати працювати в “аварійному” режимі.

Профілактика хвороб нирок полягає в тому, що їжа повинна рівномірно надходити в організм, не перевантажуючи травну систему і нирки, не містити критичної кількості подразнюючих речовин - солі, прянощів. Рекомендується споживати не більше чайної ложки солі в день.

2. ПИЙТЕ ДОСТАТНЬО ВОДИ

Добова норма споживання рідини для кожної людини залежить від багатьох факторів: статі, фізичного навантаження, клімату, загального стану здоров'я тощо.

Профілактика ниркових захворювань у дорослих і дітей обов'язково повинна включати в себе надходження в організм достатньої кількості чистої питної води. (Зауважте - не мінеральної або солодкої газованої води!)

Рідина використовується нирками як розчинник для накопичених в тканинах продуктів розпаду і формування сечі. Пити треба регулярно, рівними порціями впродовж всього дня. Доросла людина з вагою 70-75 кг у середньому потребує 2800 – 3000 мл рідини (включаючи усі рідкі страви, напої тощо), однак орієнтуватись варто на відчуття спраги.

3. НЕ ЗЛОВЖИВАЙТЕ АЛКОГОЛЕМ

Памятайте, що безпечної для здоров’я дози алкоголю не існує.

4. ВІДМОВТЕСЬ ВІД КУРІННЯ!

Куріння є однією із причин зменшення кров'яного потоку до деяких частин нирки. Коли менша кількість крові постачається до нирок, цей орган починає гірше функціонувати. Крім того, куріння підвищує ризик раку нирок. Небезпечні не тільки сигарети, а й сигари та люльки. Пасивні курці також потрапляють в зону ризику.

5. ПРОХОДЬТЕ ПРОФІЛАКТИЧНІ ОГЛЯДИ І НЕ ЗАЙМАЙТЕСЬ САМОЛІКУВАННЯМ

Основні симптоми хронічної хвороби нирок - набряк гомілок, постійна втома, порушення концентрації уваги, втрата апетиту, поява крові та піни у сечі - найчастіше проявляються, коли хвороба переходить у важку форму.

Тому не ігноруйте профілактичні огляди, особливо, коли належите до групи ризику хвороб нирок, важливо проводити лабораторні дослідження (загальний аналіз сечі, креатинін крові), УЗД – 1 раз на рік.

Водночас, не займайтесь самолікуванням. Це стосується не лише лікування хвороби нирок. Більшість безрецептурних лікарських засобів, зокрема, протизапальні препарати (наприклад, ібупрофен), часто викликають порушення функції нирок та відповідні захворювання.

Любителі час від часу «прокапатися» також ризикують додати до своїх хвороб ще одну - недугу нирок.

6. КОНТРОЛЮЙТЕ АРТЕРІАЛЬНИЙ ТИСК

Високий артеріальний тиск є однією із найпоширеніших причин розвитку захворювань нирок. Ще небезпечніше, коли високий тиск виникає на фоні діабету, серцево-судинних захворювань, високого рівня холестерину. У комплексі ці чинники можуть викликати серйозні порушення функцій нирок.

Якщо ви належите до групи ризику, регулярно проходьте обстеження для перевірки функцій нирок.

7. БУДЬТЕ АКТИВНИМИ

Фізична активність необхідна людині для підтримки тонусу і нормального функціонування всіх внутрішніх органів. Фізичні навантаження допомагають нормалізувати артеріальний тиск, покращити мікроциркуляцію крові в нирках і таким чином зменшити ризик розвитку хронічних хвороб нирок.

Так, регулярні вправи допоможуть уникнути застою крові в органах малого тазу, затримки сечі в організмі, запалень сечовидільної системи.

 

Начальник Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХМОЗ»  

Левицька Валентина

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця