header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Вплив солодощів на організм дітей та дорослих

Polish 20240131 104901659В дитинстві ми часто чули фразу: «Їсти багато солодкого – шкідливо». Проте побалувати себе солодким люблять усі – і дорослі, і діти. Вони викликають бурю емоцій. Цукерки, тістечка, торти все це асоціюється зі святом. Але найчастіше дорослі купують солодощі на радість дітям.

Чим корисні солодощі для дітей та дорослих? Солодощі за рахунок вуглеводів дозволяють відчувати прилив сил і енергії, а також значно покращують настрій та дають швидкоплинний сплеск задоволення.

Мармелад має властивість зміцнювати кістки, а солодощі у вигляді фруктів і ягід багаті вітамінами і мікроелементами, які необхідні для зміцнення імунітету. Однак це триває недовго.

Яка шкода солодощів для організму дорослих?«Все добре вміру»– це відомо кожному. Якщо кілька разів на тиждень балувати себе чимось солоденьким, нічого поганого не трапиться. Але солодощі, на жаль, не є найкориснішими, а скоріше "важкими" продуктами. Тому надмірне їх вживання може стати причиною різних захворювань.

Це можуть бути: проблеми із зубами і виникнення карієсу; цукровий діабет; проблеми зі шкірою і передчасне її старіння; набір зайвої ваги чи ожиріння; серцево-судинні захворювання; захворювання шлунково-кишкового тракту; інтоксикація організму; стрибки артеріального тиску; алергічні реакції; зниження імунітету; молочниця; безпліддя; погіршення роботи мозку, в тому числі пам’яті; збільшення ризику остеопорозу; збільшення вільних радикалів, які здатні спровокувати запалення, хронічні хвороби і рак.

Не рекомендується їсти солодке на голодний шлунок. Воно викликає різкий викид, а потім і різке зменшення кількості інсуліну. Як наслідок апатія, слабкість, непрацездатність. До солодощівшвидко звикають.

Яка шкода солодощів для організму дітей?

Організм дітей ще недостатньо зміцнів, щоб протистояти патогенним факторам.  Вживання великох кількості солодощів призводить до: зайвої ваги, нерідко до ожиріння; проблем із зубами, карієсу; гіперактивності; порушення роботи травлення; алергічних реакцій; погіршення роботи мозку, в тому числі пам’яті.

Очевидно - солодке завдає набагато більше шкоди, ніж користі.

Щоб дитина була здоровою фізично та емоційно, важливо обмежувати її у вживанні шкідливих солодощів. Прибрати солодощі з раціону дитини повністю практично неможливо.Однак завжди можна знайти альтернативу - менш калорійні і більш корисні солодощі.

Чим можна замінити шкідливі солодощі?

мармелад; пастила; зефір; сухофрукти; безе; джем; желе; мед, вівсяне печиво; халва.

Ці солодощі дозволяють насолоджуватися смачненьким без шкоди для здоров’я. Ключовою відмінністю їх від шкідливих солодощів є натуральний склад. Вони виготовляються з використанням рослинних інгредієнтів: фруктів, овочів, горіхів, вівсяних пластівців, насіння, кокосу та інших корисних складових. Але навіть ці солодощі не можна давати дитині в необмежених кількостях.

Рекомендації батькам:

Виключіть повністю всі солодощі з раціону дітей до трьох років.

Льодяники і карамельки не становлять жодної користі, крім цукру вони можуть містити барвники, консерванти та ароматизатори, що дуже шкідливо.

Ви можете замінити шоколадні цукерки на пастилу, приготовану без додавання цукру, а льодяники — на сухофрукти.

Не варто застосовувати практику заохочення цукерками. Так можна сформувати у дитини шкідливу звичку.

Важливо контролювати якість і кількість споживаних дитиною солодощів. 

Для уникнення спокуси важливо не тримати цукерки щодня на столі та уникати їх закупівлі про запас.

Їсти солодке краще після сніданку чи обіду, а ось під час вечері краще утриматись від солодкого.

 

Яка шкода солодкого при вживанні на ніч?

В цей час організм повинен відпочивати. А поївши солодке ввечері, ви змушуєте свою підшлункову працювати і виробляти інсулін. Це може привести до розвитку цукрового діабету. Крім того, страждають стінки кровоносних судин. Також на тлі споживання солодкого на ніч може виникнути безсоння.

Чи є залежність від солодкого?

Солодощі часто роблять людей залежними. Вони мають на мозок аналогічний вплив як наркотики. Через різкі стрибки глюкози людина відчуває потребу в новій порції солодкого. У цей момент мозок не розуміє, що справа не в голоді, а в бажанні отримати задоволення. Тому, коли людина отримує солодке, вона, подібно до дії наркотиків- кайфує і насолоджується.

Якщо часто вживати солодке, це провокує викиди гормонів. Тому організм перестає виробляти їх самостійно. У момент, коли нічого солодкого під рукою нема, у людини може початися справжнісінька ломка. Це як правило, супроводжується злістю, дратівливістю і низькою продуктивністю. Єдиний спосіб позбутися залежності – самоконтроль. У пікові моменти потрібно просто перечекати. Тоді організм почне виробляти ендорфін і стане набагато легше.

Існують нескладні правила, які допоможуть насолодитися смаколиками та не нашкодити організму:

Уникайте суворих обмежень. Спробуйте інколи дозволити собі улюблені солодощі, а не категорично відмовлятися від них. Жорстка відмова від солодкого може призвести до переїдання іншими продуктами харчування. Як наслідок, може відбутися зрив на заборонені солодощі. Тому варто вживати солодощі у помірній кількості.

Застосовуйте зважені підходи. Один з універсальних підходів – їсти «заборонені» солодощі один раз на тиждень. Можна також встановити певні правила: о котрій годині та яку кількість ви собі дозволяєте.

Дотримуйтеся балансу здорового харчування.

Здорове харчування має стати вашим способом життя, тому подбайте про створення власної моделі харчування.

Дотримуйтесь таких рекомендацій: зменшіть розмір порції; споживайте більше рослинної їжі; їжте повільніше; не забувайте про фізичну активність.

 

ВАЖЛИВО!!!

Яку кількість солодощів можна вживати на день без шкоди для здоров’я?

Відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоровя, малюкам до трьох років рекомендується зовсім не давати солодощі, а після трьох – не перевищувати 25 г на добу (приблизно дві цукерки на день). Старшим дітям можна трохи більше – до трьох цукерок на добу за умови, що дитина абсолютно здорова.

Норми споживання солодкого для дорослих, звичайно, вищі, ніж у дітей. Доросла людина в середньому має споживати не більше ніж 50 г солодкого на день, а ще краще – менше ніж 25 г на добу.

Пам’ятайте, будь-яку хворобу легше попередити, ніж лікувати.

Бережіть здоровя!

Фахівець з дослідження факторів

навколишнього середовища

санітарно-гігієнічної лабораторії

Богородчанського відділу

Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Юлія Кос

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця