header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Стань на варті свого серця - кинь курити раз і назавжди!

стоп курінняТютюнопаління — це найбільш поширена звичка, що завдає великої  шкоди здоров’ю людини.

Як свідчить статистика, у світі налічується понад 1 млрд курців, серед них майже 200 млн жінок.Від вживання тютюну щороку помирає понад 6 мільйонів людей. Це не тільки курці або колишні курці, а й люди, які є пасивними курцями. Таких налічується більше 900 тисяч, з них 130 тис. українців. Очікується, що до 2030 року ця цифра зросте до 8 мільйонів смертей.

Україна – одна з перших за кількістю викурених цигарок на людину. В Україні палять 40% громадян старших за 15 років і близько 17% школярів.

Чому потрібно кинути курити?

Паління тютюну призводить до розвитку серцево-судинних захворювань, а саме: закупорює артерії і викликає серцеві напади та інсульт.

Паління - основний фактор ризику захворювань органів дихання: хронічного обструктивного захворювання легень (хронічний бронхіт та емфізема), пневмонія.

Тютюн і тютюновий дим містять до 4000 хімічних сполук, більше 60 з яких є канцерогенними, тобто здатними пошкодити генетичний матеріал клітин і викликати ріст ракової пухлини. Давно доведено, що тютюн є причиною смертності від раку легенів у 90% всіх випадків.

Вчені багато років говорили про шкоду паління для очей, але тільки сучасні дослідження змогли підтвердити гірку для курців правду: речовини, що містяться в сигареті, порушують кровопостачання судинної оболонки та сітківки ока. Кожному затятому курцеві в будь-який момент загрожує закупорка судин, а від цього можна повністю позбутися зору.

У  чоловіків, що палять, у 3 рази частіше зустрічаються випадки імпотенції в порівнянні з некурцями. Це викликано тим, що нікотин сприяє звуженню судин статевих органів. 

Тютюнопаління завдає шкоди не лише фізичному, але і психічному здоров’ю. Курці нервово виснажені більше, ніж інші. Вони розхитують свою нервову систему, живучи від сигарети до сигарети, і спалахують з незначного приводу.

Паління тютюну уповільнює реакції, робить їх менш чіткими. Слабшають увага, пам’ять, знижується інтелект. Людям, чиї професії вимагають пам’яті та уваги, швидкої реакції, треба пам’ятати, що паління знижує їх професійну працездатність і заважає зосередитися на роботі.

Основним стимулом, який допоможе побороти психологічну залежність від нікотину, є усвідомлення завданої собі шкоди, прагнення раз і назавжди позбутися наслідків цієї залежності.

Уже з першого дня відмови від сигарет ваш організм почне відновлюватися, а ризики виникнення хвороб, асоційованих з курінням, зменшуватися. Протягом двох років у вас значно зменшиться ризик ішемічної хвороби серця. Тому що раніше ви відмовитесь від куріння, то краще.

Якщо вам потрібна допомога, вона є!

Зазирни на сайт stopsmoking.org.ua - там можна отримати рекомендації, як скласти план відмови від куріння.

Стань на варті свого серця - кинь курити раз і назавжди!

Лікар з загальної гігієни Богородчанського відділу

Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХМОЗ»

Богдан Левицький

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця