header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Поради з профілактики діабету

Діабет1Цукровий діабет - серйозне захворювання, від якого щороку помирає понад мільйон людей, і захворіти на нього може кожен.

Діабет виникає, коли наш організм не може впоратися з рівнем цукру (глюкози) у крові. Кров стає густою, і згодом це може призвести до інфаркту, інсульту, сліпоти, ниркової недостатності та гангрени нижніх кінцівок.

Поширеність цукрового діабету в світі, як і в Україні, невпинно зростає. За даними ВООЗ, на сьогодні у світі близько 422 мільйонів хворих на діабет. Це майже вчетверо більше, ніж 40 років тому.

Однак, попри серйозну загрозу, яку діабет становить для здоров'я, половина діабетиків навіть не підозрюють про свою хворобу.

При цьому часто, щоб уникнути цукрового діабету, достатньо просто змінити свої звички та відкоригувати стиль життя.

Причини діабету

Коли ми їмо, наш організм переробляє вуглеводи, що містяться в їжі, на цукор (глюкозу). За його засвоєння відповідає інсулін - гормон підшлункової залози, який дає клітинам сигнал поглинати розчинену в крові глюкозу та використовувати її як джерело енергії.

Діабет виникає тоді, коли виробництво інсуліну припиняється або гормон не може нормально виконувати свою функцію, внаслідок чого цукор починає накопичуватися в крові.

Типи діабету

Цукровий діабет буває кількох типів:

При діабеті 1 типу підшлункова залоза припиняє виробляти інсулін і цукор починає накопичуватися в крові.

Найчастіше це трапляється досить рано - у дитячому чи підлітковому віці.

Вчені досі не знають, з якої саме причини це відбувається, однак, вважають, що тут свою роль може відігравати генетична схильність або вірусна інфекція, що пошкоджує клітини підшлункової, відповідальні за виробництво інсуліну.

Приблизно 10% діабетиків страждають саме на діабет 1 типу.

При діабеті 2 типу виробництво інсуліну не припиняється повністю, однак його недостатньо, або щось заважає йому ефективно працювати.Це зазвичай відбувається в середньому віці або ближче до старості, однак діабет другого типу зустрічається і в молодих, якщо вони страждають на ожиріння чи ведуть малорухливий спосіб життя.

Розрізняють і так званий предіабет - підвищений рівень глюкози у крові, що також може призвести до розвитку повноцінного захворювання.

Симптоми діабету

  • постійна спрага та відчуття голоду
  • часте сечовипускання, особливо в нічний час
  • підвищена втомлюваність
  • втрата ваги без причини
  • погіршення зору,затуманений зір
  • порізи і подряпини, які довго загоюються
  • оніміння кінцівок,поколювання в руках та ногах

Ці симптоми є узагальненими. Якщо ви довгий час спостерігаєте такі зміни в організмі, звертайтеся до сімейного лікаря для подальшої діагностики. 

Часто симптоми є прихованими,особливо це стосується діабету 2 типу і людина може не здогадуватися про свій діагноз. Тому важливо контролювати рівень глюкози в крові регулярно.

Поради з профілактики діабету:

1. Збільшіть фізичну активність

Регулярні фізичні навантаження допоможуть вам позбавитися зайвої ваги, знизити рівень цукру в крові, підвищити чутливість до інсуліну. Це можуть бути вправи на свіжому повітрі, фітнес-програма тощо.

2. Дотримуйтеся здорового харчування

Дієти, що ґрунтуються на відмові від конкретних продуктів, допомагають схуднути, проте вони можуть позбавити вас від необхідних нутрієнтів. При виборі типу харчування для профілактики або при діабеті потрібно проконсультуватися зі спеціалістом та враховувати ваші індивідуальні особливості, щоби не зашкодити організму. 

3. Споживайте більше клітковини та цільнозернових продуктів

Клітковина допомагає: зменшити ризик діабету, покращити контроль рівня цукру в крові, знизити ризик серцевих захворювань. У цьому також допомагають цільнозернові. Їжте більше овочів, фруктів, горіхів, крупи.

4. Стежте за вагою

Якщо у вас ожиріння чи надмірна вага, ризик захворіти на діабет зростає. Доведено, що втрата надмірної ваги сприяє поліпшенню здоров’я. Завдяки заняттям спортом та втраті зайвої ваги, ризик діабету зменшується на понад 50%.

5. Утримуйтеся від куріння та зловживання алкоголем

Куріння може призвести до підвищення цукру та резистентності до інсуліну. Чим більше ви курите, тим більший ризик діабету. Надмірна кількість алкоголю також впливає на ризик розвитку хвороби.

Які ускладнення дає діабет?

Високий рівень цукру в крові може дуже пошкодити судини. Коли кров густішає, їй стає важче рухатися тілом - до деяких клітин вона може не доходити зовсім, що підвищує ризик ушкодження нервів (це призводить до втрати чутливості й больових відчуттів), втрати зору та розвитку інфекційних захворювань ступнів.Зниження кровотоку через уражені судини в поєднанні з ураженням нервових закінчень значно підвищує ризик виникнення виразок на ногах, їх інфікування та в кінцевому результаті – ампутації.

За даними ВООЗ, цукровий діабет є однією з основних причин розвитку сліпоти, ниркової недостатності, інфаркту, інсульту та гангрени нижніх кінцівок, що призводить до ампутації ніг.

Не потрібно боятися. Пам’ятайте, ви можете керувати своїм станом здоров’я! Здоровий спосіб життя, фізичні вправи, правильне харчування дозволить вам жити повноцінно.

 

Завідувач відділення епіднагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань    

Богородчанського відділу

Івано-Франківського районного відділу

Лілія Концур

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця