header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Всесвітній день боротьби з пневмонією

Всесвітній день боротьби з пневмонією (World Pneumonia Day), який щороку відзначається 12 листопада, з’явився в календарі завдяки Глобальній коаліції проти дитячої пневмонії, в яку об’єдналися більше ніж 100 організацій.  У 2009 році Всесвітня організація охорони здоров’я спільно з ЮНІСЕФ оголосили «Глобальний план дій по профілактиці пневмонії і боротьбі з нею». Мета цього плану - активізація боротьби з пневмонією за допомогою комбінованих заходів щодо захисту дітей, профілактики та лікування хвороби.

Пневмонія - це хвороба з характерними симптомами (кашель, часто з відкашлюванням гнійного мокротиння,  гарячка, озноб, пітливість, біль у грудній клітці  та ін.), яка давно відома медицині. Відповідну до сучасних спостережень клінічну картину пневмонії наводили у своїх працях лікарі стародавніх часів, наприклад, Гіппократ. Однак довго причина хвороби залишалася нерозгадана.

Завдяки розвитку бактеріології в ХІХ столітті було виявлено багато патогенних мікроорганізмів. Винахідником у цій галузі був Луї Пастер, яким у 1880 році  культивована з мокротиння бактерія, що викликала пневмонію.

Проте, в ХІХ столітті запалення легень часто закінчувалось летально, оскільки ефективних ліків від нього не було. Проривом у лікуванні захворювань, спричинених бактеріями, включаючи пневмонії, стало відкриття у 1938 році пеніциліну групою з трьох вчених, серед яких був Александер Флемінг. Назва лікарського засобу походить від назви плісняви роду Penicillium. Під час Другої світової війни цей антибіотик врятував життя багатьом солдатам, а його відкривачі в 1945 році були удостоєні Нобелівської премії.

За даними ВООЗ, пневмонія щороку забирає життя близько 1,4 мільйонів дітей віком до 5 років – це більше, ніж СНІД, малярія та кір разом узяті. В Україні щорічно реєструється близько 90 тисяч випадків пневмонії серед дітей віком від 0 до 17 років.

Пневмонія – це інфекційно-запальне захворювання легень, яке може бути спричинене різними патогенами, включаючи віруси, бактерії та грибки. Один з найпоширеніших бактеріальних агентів, що спричиняють пневмонію, є стрептокок (Streptococcuspneumoniae).

У розвитку запалення легень значну роль відіграють вірусні інфекції. Пневмонія розвивається на тлі відсутності належного лікування при зараженні парагрипом, грипом А, В, С, аденовірусами, коронавірусами та ін.

Пневмонія, що виникає внаслідок зараження вірусом COVID-19, може бути особливо небезпечною і супроводжуватися серйозними порушеннями функції легень. За даними науковців, COVID-19 вражає судинну систему та може спричинити мікротромбування в різних органах, включаючи легені, нирки, селезінку, печінку та кишківник.

Якщо у вас або вашої дитини виникли симптоми пневмонії:

  • підвищення температури тіла (38–39 °C, рідше - 37,2–37,4 °C), лихоманка;
  • кашель із виділенням слизово-гнійного (зеленкуватого) мокротиння, інколи може бути «сухе» покашлювання;
  • відчуття браку повітря, зниження апетиту;
  • втома, сонливість, пітливість;
  • задишка після фізичного навантаження, інколи біль за грудиною;
  • втягнення грудної клітки — під час вдихання западає її нижня частина (у здорової людини грудна клітка розширюється під час вдихання);
  • свистячі хрипи під час дихання (частіше за вірусних інфекцій)

В такому випадку негайно звертайтеся до лікаря, адже можливий розвиток ускладнень та погіршення стану.

 

Фактори ризику розвитку пневмонії серед дорослого населення:

  • хронічна обструктивна хвороба легень;
  • захворювання серця і кровоносної системи;
  • порушення функції травного тракту;
  • зловживання снодійними;
  • епілепсія; травми мозку;
  • алкогольна інтоксикація; куріння;

У всіх перерахованих випадках може статися аспірація вмісту ротоглотки й травного тракту, в якому міститься велика кількість різної мікрофлори.

Підвищують ймовірність розвитку захворювання різке похолодання в теплу пору, холодні сезони року, похилий вік, післяопераційний період. Часто запалення легень розвивається у пацієнтів, які перебувають на штучній вентиляції легень більше 24 годин.

Профілактика пневмонії є одним із основних елементів стратегії зниження рівня дитячої смертності у всьому світі. Планова вакцинація проти Hib-інфекції (гемофільної палички типу Б), пневмококової інфекції, кору та кашлюку визнана найбільш ефективним методом профілактики пневмонії.

Згідно календаря профілактичних щеплень проводиться вона тричі: у віці 2, 4 місяці та в 1 рік.

Важливо вчасно вакцинувати дітей та дорослих від грипу та інших інфекцій, які можуть призвести до пневмонії. Щеплення від пневмококової інфекції бажане людям із хронічними хворобами легень та курцям.

Здоровий спосіб життя, збалансована дієта, адекватне лікування вірусних захворювань і бактеріальних інфекцій, фізична активність сприяють зміцненню імунітету та зменшують ризик захворювання.

Дотримання респіраторної гігієни, якісне прибирання житла, миття рук та фізичне дистанціювання допомагають запобігти зараженню.

Памятайте! Хворобу легше попередити, ніж лікувати.

 

Лікар з загальної гігієни

Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Орест ГЛУШКО

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця