header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Важливі медичні послуги при серцево-судинних захворюваннях

Вимірювання тиску

Високий кров'яний тиск часто називають "тихим вбивцею", тому що його важко відчути. Тому потрібно регулярно виміряти його. У пацієнтів з ІХС цільовийрівень АТ повинен бути нижчим за 140/90 мм рт.ст., а в деяких групах пацієнтів з ІХС (супутній цукровий діабет) з високим ризиком серцево-судинних ускладнень - нижчим за 130/85 мм рт.ст. При діабеті, хворобах серця, проблемах з нирками або деяких інших станах може знадобитися перевіряти артеріальний тиск частіше, але точно не рідше одного разу на рік.

Рівень холестерину

Печінка виробляє достатню кількість холестерину для задоволення потреб організму (холестерин потрібен для вироблення вітаміну D, гормонів і жовчних кислот), але часто ми отримуємо занадто багато холестерину з їжі. Додатковий холестерин може накопичуватись у стінках артерій, у тому числі серцевих. Це призводить до звуження артерій і зменшує приплив крові до серця, мозку, нирок та інших частин тіла та підвищує ймовірність ІХС та інфаркту та інсульту.

Рекомендований вік для початку скринінгу холестерину – 35 років для чоловіків без факторів ризику ішемічної хвороби серця (для жінок – 45 років).

Після початку тестів на холестерин його рівень потрібно перевіряти кожні 5 років. При збільшенні ваги тіла рекомендують робити тестування швидше.

Немає жодних ознак того, що у вас підвищений рівень холестерину. Єдиний спосіб дізнатися про це – здати аналіз.

Рівень цукру

Організму потрібна глюкоза (цукор) для отримання енергії. Контрольрівня цукру при інсулінзалежному ЦД (1 тип) передбачає рівень глюкози натще 5,1-6,5 ммоль/л, після їди - 7,6-9,0 ммоль/л, а також необхідний для уникнення розвитку тяжкої гіпоглікемії.

Для осіб з 2 типом діабету (ІНЦБ) при регулярному контролі можливе досягнення показників, які притаманні особам без ЦД.

Це дає можливість знизити ризик розвитку інфаркту міокарда та раптової смерті у пацієнтів з ЦД та ІХС чи іншими проявами атеросклерозу.

Антропометрія та визначення індексу маси тіла. У пацієнтів з надмірною масою тіла (індекс маси тіла понад 25 кг/м2) або з ожирінням (понад 30 кг/м2), існуєпідвищений ризик ІХС.Корисним клінічним параметром оцінки маси тіла є об'єм талії: якщо він перевищує94 сму чоловіків і  80 сму жінок, масу тіла необхідно зменшити.  Зменшення маси тіла сприяє зниженню АТ,рівня ХС та глюкози в крові.

Обстеження функції нирок

Лікарі рекомендують також обстежуватися на хронічну хворобу нирок (ХХН), оскільки цей стан пов'язаний із максимально високим ризиком розвитку серцево-судинних захворювань. Пропонується робити скринінг усім після 30 років кожні два роки, а тим, хто має фактори ризику ХХН, – щороку.

До переліку безоплатних послуг при гострому інфаркті відповідно до Програми медичних гарантій входять:

  • первинний огляд пацієнта;
  • екстрене визначення основних біохімічних показників і специфічних тестів крові ( в т.ч. аналіз крові на ліпідограму, електроліти);
  • все необхідне для проведення екстрених катетеризацій коронарних артерій серця і відновлення кровотоку по інфаркт-залежній артерії, стентування за потреби, лабораторні та інструментальні дослідження у цілодобовому режимі (ангіографічне дослідження коронарних судин, ЕКГ, ехокардіографія, рентгенологічне дослідження органів грудної клітки та інші дослідження відповідно до потреб пацієнта).

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця