header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Інформаційно - просвітницька кампанія “Стань на варті свого серця”

maxresdefault 11Громадським об’єднанням “Життя” у співпраці з Центром громадського здоров’я МОЗ України розроблено план інформаційно-просвітницької кампанії з профілактики серцево-судинних захворювань та пропаганді здорового способу життя. До цієї роботи активно долучились спеціалісти ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».

Серцево-судинні захворювання — причина №1 передчасної смертності українців. Інфаркт, інсульт, артеріальна гіпертензія та інші хвороби серця й судин призводять до 64% усіх летальних випадків в Україні. А основна група ризику — саме чоловіки працездатного віку. До того ж нині серцево-судинні захворювання все частіше трапляються серед молоді. Поступово інфаркту чи інсульту стає байдуже, скільки тобі років - 50 чи 25.

Проте розвитку захворювань можна запобігти. Здоров’я серця — повинно бути щоденним вибором. Ось як крок за кроком можна змінити свій спосіб життя на більш здоровий:

- кинути курити тютюнові вироби та електронні пристрої для куріння

- відмовитися від вживання алкоголю

- харчуватися збалансовано й здорово

- бути фізично активним

Треба пам'ятати що під час війни цінність життя та здоров’я є особливо високою. А зміна способу життя не лише підтримає здорове серце, а й зменшить рівень стресу та допоможе мислити позитивно.

Серцево-судинні захворювання здебільшого є результатом установленого способу життя.

Основною причиною інфарктів, інсультів та інших серцевих захворювань є саме нездорова поведінка. Однак можна зберегти своє серце, якщо піклуватися про здоров’я щодня.

Існує міф: алкоголь знімає стрес. Та насправді алкоголь це депресант, який пригнічує нервову систему та лише посилює тривожний стан. Токсична дія спиртного шкодить організму. Клітини серцевого м’яза особливо чутливі до алкоголю і при цьому повільно відновлюються. Як результат, підвищується ризик розвитку кардіоміопатії, ішемічної хвороби серця, артеріальної гіпертензії, ураження артерій та інсульту. Побутує ще один міф - мовляв, помірна кількість алкоголю не загрожує організму. Але це не так.

Як наголошує Всесвітня організація охорони здоров’я - безпечної дози алкоголю не існує. Ні одного келиха, ні половини склянки!

Окремої уваги заслуговує негативний вплив тютюнопаління на організм в цілому. Слизові оболонки дихальної системи знаходяться в стані хронічного запалення, послаблюються захисні механізми. Працюючі в умовах ризику захворіти з причини запиленості повітря робочої зони, виробляють матеріальні цінності та інші блага, за що отримують заробітну плату.

Курці навпаки – витрачають гроші на сигарети, а пізніше на лікування хвороби.

Кожен п'ятий українець — курить. І щороку ця смертельна залежність забирає 130 тисяч життів в Україні.

   Саме через куріння серцево-судинна система перестає нормально функціонувати. Під впливом тютюнового диму клітини крові налипають на стінки судин та утворюють тромби, а це може призвести до стенокардії, інфаркту або інсульту. До того ж куріння підвищує артеріальний тиск та призводить до артеріальної гіпертензії.

Вживання тютюну — це залежність, проте відмовитися від неї під силу кожному.

Найбільш ефективним і рентабельним лікуванням захворювань легень у курців є відмова від куріння.

Станьте на варті свого серця - дбайте про його здоров’я щодня!

Лікар з загальної гігієни

Богородчанського відділу

Івано-Франківського районного відділу

ДУ “Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ”

                                                     Богдан Левицький

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця