header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Увага: поліомієліт – загроза здоров’ю вашої дитини!

поліомієліт24 жовтня у світі відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом,щобпривернути увагу світової спільноти до необхідності профілактики захворювання.   

Поліомієліт - високозаразне вірусне захворювання, що може викликати невиліковний параліч і призвести до смерті.

Ще 35 років тому у світі вірус поліомієліту щодня паралізував тисячу дітей. За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я, починаючи з 1988 року, завдяки вакцинації, вдалося на 99% приборкати поширення небезпечного захворювання (з 350тисяч випадків до 223 випадків, які зареєстровано в 2012 році). На даний час дикі штами поліомієліту зустрічаються у Нігерії, Пакистані та Афганістані.

Україна досі залишається в переліку 17 країн світу, де існує ризик спалаху поліо через низький рівень охоплення щепленнями.

Хворобу викликають поліовіруси, що потрапляють до організму переважно через немиті руки, іноді через брудну воду.

Поліомієліт може паралізувати чи навіть забрати життя дитини будь-якого віку, якщо вона не пройшла повний курс вакцинації. Відомо, що близько 10% хворих на поліоміеліт помирає. Близько 40% хворих мають паралітичну форму захворювання і залишаються інвалідами.

Найчастіше поліомієлітом хворіють діти у віці до 10 років, причому більше половини випадків захворювання припадає на дітей молодше 5 років. Та хоча поліомієліт вважається дитячою хворобою, захворіти можуть і дорослі, причому в них захворювання протікає дуже важко. Інкубаційний період від 4 до 35 днів.  

У понад 90% інфікованих хвороба протікає безсимптомно. Тому, більшість людей- носіїв вірусу поліомієліту неможливо виявити – через відсутність взагалі будь-яких ознак хвороби.

Клінічні прояви поліомієліту різноманітні. Виділяють непаралітичні (без рухових порушень, у вигляді гострої респіраторної або гострої кишкової інфекції) та паралітичні форми захворювання (з ураженням мотонейронів спиного мозку ).

Розвиток гострих в’ялих паралічів виникає від декількох годин до одного-п’яти днів. Найчастіше вражаються ноги, рідше руки, тулуб, шия, а саме - м’язова система. Бувають посмикування дрібних м’язів, судоми, тремтіння пальців рук, підвищена пітливість. Відмічається зміна постави, швидкий розвиток атрофії м’язів. Вражаючи нервову систему людини, поліовірус може призвести до незворотних рухових розладів та навіть смерті людини протягом кількох годин.

Щоб вчасно запідозрити поліомієліт, батькам треба звертати особливу увагу на поведінку дитини. Найперше, батьків має насторожити те, що дитина стала незвично тиха , ніби загальмована. Дитина мляво реагує на звернені до неї слова і весь час ніби дрімає. Можуть порушуватися ковтання, мова, дихання, серцева діяльність. Дитина починає говорити невиразно, може поперхнутися при спробі пити або їсти, навіть перестати дихати. Ці форми бувають відносно рідко, але вони дуженебезпечні для життя. Іноді вражається лицьовий нерв – у цьому випадку обличчя стає асиметричним.

 

Головною і найдієвішою профілактикою поліомієліту були і залишаються щеплення. 

Згідно календаря щеплень потрібно отримати шість доз вакцини для формування стійкого імунітету – 2 місяць життя дитини, 4 місяць, 6 місяць, 18 місяць, 6 років і 14 років. Перші дві вакцини повинні бути обов`язково інактивованими вакцинами. Подальші можуть бути інактивовані, які формують індивідуальний захист, або, краще, оральні ослаблені вакцини, які формують колективний імунітет.

В Україні є достатньо якісних і ефективних вакцин, закуплених за кошти державного бюджету. Усі вакцини за Календарем є абсолютно безоплатними для дітей. Навіть якщо дитина пропустила щеплення за Календарем, вона може надолужити його безоплатно. Якщо понад 95% людей у країні є вакцинованими - розповсюдження вірусу припиниться. І навпаки, якщо у країні діти залишаються невакцинованими, це може призвести до розповсюдження вірусу та нових випадків захворювання.

Ліків від поліомієліту не існує, однак його можна попередити за допомогою імунізації.

 

Паралітичні форми виникають тільки у невакцинованих осіб!

Поліовакцина, застосована кілька разів, може захистити дитину на все життя. Кампанії імунізації підтримують уряди держав, Всесвітня організація охорони здоров’я, Дитячий фонд ООН, Центр США з контролю запобігання захворювань та гуманітарна організація «Ротарі Інтернешнл».

Успіх профілактичних заходів боротьби з поліомієлітом залежить від багатьох чинників, але найбільше від людей: медиків (організація роботи, індивідуальна комунікація з батьками-відмовниками), батьків (активна участь і розуміння необхідності запланованих щеплень), чиновників (матеріальне забезпечення всього процесу додаткової імунізації, інформаційна робота тощо).

Фахівцями Богородчанського відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХМОЗ» проводиться щомісячний моніторинг неврологічних та дитячих відділень в закладах охорони здоров’я щодо виявлення хворих з підозрою на гострі в’ялі паралічі, причиною яких може бути поліовірус. Також регулярно проводиться моніторинг циркуляції ентеровірусів у стічних водах інфекційних стаціонарів, у воді відкритих водойм та очисних спорудах. Протягом 2023 року відібрано та доставлено у вірусологічну лабораторію ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХМОЗ» 24 проби води. Результати дослідження зразків – негативні.

Пам’ятайте, поліомієліт- небезпечна хвороба.

Вакцинація захищає!

Не наражайте на ризик захворювання поліомієлітом ваших дітей — зробіть їм щеплення!

 

Богородчанський відділ

Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХМОЗ»

 

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця