header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Небезпечний вірусний гепатит

Гепатит АЗа даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 25% населення постійно ризикує захворіти хворобами, пов'язаними із споживанням недоброякісної питної води.До таких хвороб належать інфекційні захворювання (вірусний гепатит А, черевний тиф, дизентерія, холера, ротавірусні інфекції, лептоспіроз тощо) і хвороби, що пов’язані з хімічним забрудненням води (водно-нітратна метгемоглобінемія, флюорози тощо). На жаль, всі перелічені хвороби трапляються і в Україні.

Найчастіше «водні» спалахи пов'язані з незадовільним санітарно-технічним станом водопровідно-каналізаційних мереж та надходженням до споживача питної води, забрудненої збудниками, при споживанні продуктів, помитих неякісною водою, недотриманні правил особистої гігієни.

Нещодавно Міністерство охорони здоров’я повідомило про спалах вірусного гепатиту у Вінницькій області: 24 жовтня госпіталізували 60 людей, а вже 26 жовтня кількість хворих зросла до 122.

За останніми офіційними даними від ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», госпіталізовано 151 пацієнт. На підставі проведених епідрозслідувань, встановлено щонайменше чотири можливих фактори, які вказують на джерело інфекції. Обстежено більш як 100 людей, робота яких пов'язана зі сферою послуг, водопостачанням та продуктами харчування, які могли стати джерелом інфекції.

 

Які симптоми захворювання? Як воно передається?

Гепатит А — це вірусна хвороба. Механізм передачі — так званий фекально-оральний, шлях передачі, в основному, водний, але може передаватися і через харчові продукти.

Характерно для цієї хвороби те, що вона поширена тільки серед людей, і джерелом інфекції є хвора людина. Небезпека в тому, що людина є заразна, коли в  неї ще немає перших проявів. Тобто інкубаційний період - час, від зараження до проявівхвороби, триває в середньому 30 днів, від 14 до 50. Але виділяти збудника, навіть без симптомів, людина починає через 14 днів від зараження. Тому людина начебто ходить повністю здорова, але вона вже може виділяти збудник та інфікувати інших людей.

Така специфічність вірусного гепатиту: хвороба має в'ялий початок, але коли вже досягає свого піку в інкубаційному періоді, через 30-50 днів, тоді вже кількість людей, яка хворіє одночасно, значно збільшується.

Які характерні симптоми захворювання?

  • виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність;
  • підвищення температури тіла;
  • втрата апетиту;
  • діарея;блювота;
  • неприємні відчуття в животі;
  • важкість у правому підребер’ї;
  • потемніння сечі;
  • жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) – буває у 70% дорослих людей.

Чим небезпечнийвірусний гепатит А?

У разі пізнього звернення та невідповідного лікування хвороба призводить до тяжких ускладнень(атрофія печінки, цироз, печінкова кома).

Тому потрібні профілактичні заходи. Які саме заходи? Чи існують вакцини?

-  Вакцинапроти гепатиту А є і будь хто може вакцинуватися зараз. На жаль, щеплення не відносяться до обов'язкових в календарі щеплень, а до рекомендованих. І є визначена група людей, яким рекомендується робити ці щеплення. Це персонал установ громадського харчування, працівники каналізаційних очисних споруд, водоканалів, військовослужбовці.

Що може стати причиною забруднення води, в т.ч. і збудниками інфекційних захворювань?

Це - порушення вимог технічної експлуатації водопроводів, забруднення джерел водопостачання стічними водами, відсутність відповідної очистки та знезараження води, проблема якості дезинфікуючих засобів, які використовуються власниками. Ці фактори неодноразово ставали причиною спалахів інфекційних захворювань. У військовий час проблема ще більше актуальна.

Вода, якою ми користуємося, повинна бути безпечна в епідемічному відношенні. Гарантію якості води може дати тільки лабораторне дослідження акредитованою лабораторією.

За статистикою в Івано-Франківській області щороку в середньому реєструється  80-120 випадків гострих гепатитів. В останні роки реєструються спорадичні випадки захворювання вірусного гепатиту А, в інфекційних осередках проводяться протиепідемічні заходи, щоб запобігти поширенню захворювання.

У 2023 р. на території обслуговування Богородчанського відділу (10 ТГ) виявлено 2 випадки захворювання на вірусний гепатит А: у Дзвиняцькій та Загвіздянській громадах. Джерело інфекції не встановлено.

Як уникнути зараження вірусом гепатиту А :

-  для пиття  використовувати лише перекип`ячену воду (воду кипятити не  менше 10 хв.);

-  перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом;

- не використовувати  для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;

-  при неорганізованому відпочинку  для пиття та приготування їжі мати з собою  запас  питної води (краще бутильовану);

-  суворо дотримуватись правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету;

-  не займатись самолікуванням. При появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря.   

 

Богородчанський відділ

Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХМОЗ»

 

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця