header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

ПРОФІЛАКТИКА ІНСУЛЬТУ- ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ!

дієта при інсульті29 жовтня відзначаємо Всесвітній день боротьби з інсультом.

На жаль, інсульти стали не просто часто зустрічатися і знайомі майже кожному з нас через друзів чи близьких, які зіткнулися з цією проблемою. Проблема боротьби з інсультом набула світового значення, адже є однією з головних причин смертності.

Інсульт – захворювання 21 століття. І, якщо раніше вважалося, що до захворювання більше схильні люди похилого віку, сьогоднішня статистика переконує у протилежному. Молоде покоління також страждає на інсульт.

Малорухливий спосіб життя, неправильне харчування, стресові ситуації, нестача сну та відпочинку, надмірне вживання алкоголю, куріння стають основними причинами захворювання.

Інсульт недаремно називають ударом. Він відбувається різко і зовсім несподівано. При цьому в зону ризику потрапляють практично всі. Особливо якщо є гіпертонія, аритмія, серцева недостатність, апное уві сні, підвищений холестерин, цукровий діабет. Тому якщо ви розумієте, що потрапляєте в зону ризику, почніть піклуватися про себе вже сьогодні.

Профілактика інсульту, насамперед, має на увазі корекцію свого способу життя для виключення факторів, що негативно впливають на організм. Результати численних досліджень підтверджують - за дотримання простих правил ризик інсульту знижується в рази.

 

Що входить у профілактику інсульту?

-контроль за артеріальним тиском;

-контроль холестерину ;

-контроль цукру в крові;

-конроль ваги;

-виключення шкідливих звичок;

-регулярні фізичні навантаження,прогулянки на свіжому повітрі;

Хочу детальніше зупинитись на збалансованому харчуванні як важливому моменті для запобігання інсультів та інших серцево-судинних захворювань.

Що можна зробити, щоб їжа була більш здоровою, а харчування – повноцінним?

 

Їжте більше фруктів та овочів

Фрукти та овочі є важливими джерелами вітамінів та мінералів. Необхідно прагнути їсти п'ять порцій фруктів та овочів кожного дня (400-600 г).

Їжте більше клітковини

Продукти з високим вмістом клітковини допомагають знизити рівень холестерину в крові, тому при виборі крохмалистих продуктів віддавайте перевагу цільнозерновим пластівцям та макаронам, коричневому рису або обирайте гречку, просо, вівсянку, кускус із цільної пшениці тощо.

 

Їжте здоровий білок

Вживання жирного м’яса може підвищити рівень холестерину. Щоб зменшити кількість насичених жирів, що споживаються, намагайтеся їсти нежирні шматки м'яса. Ви можете використовувати боби або сочевицю, щоб замінити частину м'яса у своїх стравах.

Скоротіть споживання червоного м’яса (яловичина, свинина, баранина), надавайте перевагу білому м’ясу (птиця). Дослідження показали, що регулярне споживання червоного м’яса може підвищити ризики ішемічної хвороби серця та інсульту.

Рекомендується з'їдати дві порції риби щотижня, особливо жирної риби: скумбрія, сардини, оселедець або лосось, оскільки вони містять  омега-3 жирні кислоти, які можуть запобігти утворенню тромбів і знизити кров'яний тиск.

 

Скоротіть споживання жиру та цукру

Оброблене м'ясо, ковбасні вироби, жирний сир, торти та печиво промислового виробництва містять багато насичених жирів, тому спробуйте обмежити їх кількість у своєму раціоні.

Високий рівень цукру в багатьох безалкогольних напоях, готових стравах та фаст-фуді може призвести до збільшення ваги. Вживання домашніх страв та закусок може допомогти скоротити кількість цукру у вашому раціоні.

 

Скоротіть споживання солі

Доросла людина має протягом дня з’їдати не більш як 5 г солі (1 чайна ложка без верху). Надмірне споживання солі призвести до підвищення кров'яного тиску. 

Більшість солі, яку ми їмо, «захована» в оброблених харчових продуктах: готових стравах, чіпсах, солоних горіхах, переробленому м'ясі.

Приберіть сільничку зі столу. Натомість спробуйте використовувати свіжий імбир, лимонний сік і чилі або інші спеції, щоб підкреслити смак їжі. 

Намагайтеся обирати готові продукти з низьким вмістом солі, щоб скоротити споживання цього продукту. 

 

Питний режим

Пийте достатньо чистої води. Важливо на протязі дня випивати до двох літрів рідини, з яких чиста вода повинна складати дві третіх.

Якщо не маєте протипоказів, можете споживати натуральну каву та чай, їх пов'язують зі зниженням ризику інсульту.

 

Спробуйте нові способи приготування

Готуйте їжу на пару,  тушкуйте та варіть її. Готування на грилі корисніше, ніж смаження, яке передбачає додавання жиру.

Пам’ятайте, що смажена їжа, хлібобулочні вироби, крекери, чіпси містять транс-жири, які надзвичайно шкідливі для ващого організму!

Знаючи про профілактичні заходи та виконуючи їх, ви знижуєте ризик захворювання на інсульт у рази.

Подбайте про себе і будьте здорові!

Завідувач відділення епідеміологічного

нагляду (спостереження) та профілактики

неінфекційних захворювань

Богородчанського відділу

Лілія КОНЦУР

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця