header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

9 вересня - День фізичної культури і спорту

ДЕНЬ ФІЗКУЛЬТУРИ Ф СПОРТУТрадиційне святкування Дня фізичної культури і спорту в Україні припадає на другу суботу вересня (Указ президента від 29 червня 1994 року № 340/94). Актуальність відзначення цього дня полягає в тому, що спорт сьогодні набуває все більш широкого розвитку, залучає у свою сферу мільйони людей. 

День фізичної культури і спорту - це свято всіх професіоналів і любителів спорту: викладачів фізкультури, тренерів, студентів, спортсменів та випускників профільних спортивних навчальних закладів, взагалі - людей, які ведуть здоровий спосіб життя.

Під час занять фізкультурою і спортом організм споживає набагато більше кисню, ніж у спокійному стані. При регулярних тренуваннях зростає об'єм легенів, поліпшується газообмін, що приводить в тонус серцево-судинну систему, знижується артеріальний тиск, зменшується ризик виникнення інсультів та інфарктів.

Здоров'я - це складний феномен, що відображає тілесне існування і духовне буття. Здоров'я - це одночасно стан і складний динамічний процес, що включає дозрівання, зростання фізіологічних структур і роботу організму, розвиток і функціонування психіки, становлення особистості.  Саме гармонійна модель здоров'я основана на розумінні здоров'я як стану гармонії між світом і людиною, людини з самим собою і гармонії всіх сфер життєдіяльності людини (фізичної, психологічної, соціальної, духовної).

Спорт обожнюють усі: від малого до великого, від багатого до бідного. Займатися спортом не лише цікаво та весело, але й корисно, адже помірні фізичні навантаження позитивно впливають на людський організм, підтримуючи його в тонусі. Контрольована й правильно розрахована фізична активність є чудовим способом підтримки гарного самопочуття, молодості, сили, впевненості у собі.

Заняття спортом попереджують ризик розвитку хвороб та патологій: серцево-судинної системи; нервової системи; опорно-рухового апарату; системи травлення, а також підвищують стійкість організму до вірусних та бактеріальних інфекцій. Люди, які регулярно займаються спортом, мають суттєве покращення стану нервової системи: підвищення стійкості до стресу; зменшення рівня тривоги. Спорт - це і профілактика депресії.

Мета занять різними видами спорту - зміцнити здоров'я, підвищити функціональні можливості окремих систем організму, скорегувати фізичний розвиток і статуру, підвищити загальну і професійну працездатність, оволодіти життєво необхідними вміннями і навичками, приємно і корисно провести дозвілля, досягти фізичної досконалості.

Згідно з дослідженнями світових вчених, заняття спортом сприяють здоровому та спокійному сну, покращують стан судин, нормалізують кровообіг. При активному кровообігу клітини шкіри добре забезпечуються киснем, що в свою чергу оптимізує метаболізм, сприяє покращенню стану шкіри в будь-якому віці. Тож для здоров’я, молодості, еластичності, гарного вигляду шкіри фізичні вправи є необхідними.

Найпопулярнішими видами спорту серед українців є футбол, бокс, баскетбол, біатлонкарате,  легка атлетикагімнастика, плавання, тенісхокей, автоспорт і шахи. Серед сучасних видів спорту набувають популярності аквааеробіка, пілатис, навіть середньовічні бої - своєрідна машина часудля любителів історії та епохи Київської Русі. З 2008 року такі змагання почали проводити в нашій країні й відтоді українці регулярно здобувають перемоги на міжнародних турнірах. Тут усе серйозно: ристалище, сталеві обладунки, зброя, щити і заряд адреналіну.

Україну не один раз прославляли силачі - нащадки славних козаків - як наприклад, спортсмен початку ХХ ст. Іван Піддубний, який походить з роду запорізьких козаків. Його називали «Іван Залізний». Також відомий сучасний силач Василь Вірастюк - володар титулу «Найсильніша людина світу», неодноразовий чемпіон світу в силовому багатоборстві.

Легендами українського спорту є стрибун Сергій Бубка (35 світових рекордів), футболісти Олег Блохін та Ігор Бєланов, відзначені «золотим м’ячем" як найкращі футболісти Європи.

Визнана у світі також українська школа художньої гімнастики. Зірками цього виду спорту свого часу були Ірина Дерюгіна і Лариса Латиніна, які завоювали 18 олімпійських медалей (9 золотих, 5 срібних та 4 бронзові) - це найбільше досягнення в історії олімпіад. Художня гімнастка Анна Безсонова - абсолютна чемпіонка світу 2007 року, п'ятиразова чемпіонка світу, триразова чемпіонка Європи. Всього українськими спортсменами було завойовано більше чотирьохсот олімпійських медалей.

На літній Олімпіаді в Атланті (США) команда України, яка вперше на літніх Олімпіадах виступала під прапором незалежної держави, вийшла на почесне 9-те місце, завоювавши 23 медалі (із них 9 - золотих). Першим українським спортсменом, який піднявся на найвищу олімпійську сходинку п’єдесталу пошани під прапором своєї держави, став борець В. Олійник. А першу золоту медаль на зимових Олімпійських іграх, у яких спортсмени України брали участь як окрема команда, завоювала фігуристка Оксана Баюл (1994 р.).

Окремої уваги заслуговує український бокс. Саме українці - брати Володимир і Віталій Клички, по праву вважаються одними з кращих боксерів планети.

Україна - це країна спорту та здорового способу життя. І це зовсім не данина моді, а скоріше - справа честі і вибір кожного.

Масовий спорт дає можливість мільйонам людей удосконалювати свої фізичні якості та рухові можливості, зміцнювати здоров'я і продовжувати творче довголіття, а значить, протистояти небажаним впливам на організм сучасного світу.

Крім того, в умовах воєнного часу кожен українець повинен усвідомлювати, що тільки фізично та психічно здорова нація може протистояти агресії у будь яких її проявах.

Україна сильна, незламна¸ непереможна!

Слава Україні! Героям Слава!

Начальник Богородчанського відділу

Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХМОЗ»  

Валентина   ЛЕВИЦЬКА  

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця