header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

НЕБЕЗПЕЧНА ЛЕГІОНЕЛА

Що таке легіонела?

Легіонели - це паличкоподібні бактерії, яких налічується велика кількість типів і які поширені в навколишньому середовищі.Однак найбільшу увагу фахівців викликає один вид бактерій, а саме "Legionella pneumophila", яка у найгіршому випадку може призвести до серйозного захворювання, а саме до лихоманки Понтіака або хвороби легіонерів (легіонельозу). Обидві хвороби отримали назву від відповідних подій у США. Лихоманка Понтіака вперше спостерігалася в 1968 році в однойменному місті в США. Її перебіг схожий на грип з такими симптомами, як озноб, лихоманка, кашель та блювота. Хвороба не дуже небезпечна, і зазвичай, симптоми захворювання зникають за кілька днів лікування.

Що таке легіонельоз?

Легіонельоз має зовсім інші особливості. Після інкубаційного періоду від двох до десяти днів, бактерія викликає не тільки головний біль та болі в тілі, лихоманку, нетравлення, біль в області грудної клітки, але і сильну пневмонію, яка, якщо її не лікувати, призводить до смерті в 20-40 % випадків. Вперше захворювання було ідентифіковано на зборах ветеранів у Філадельфії / США у 1976 році. З 4400 учасників 180 людей захворіли, 29 з них не пережили хворобу. У цьому випадку причиною епідемії стала система кондиціонування, що тривалий час не обслуговувалась.

Легені є найпоширенішим місцем інфекції. Позалегеневий легіонельоз зустрічається рідко. Він проявляється синуситом, рановою інфекцією кульшової ділянки, міокардитом, перикардитом і ендокардитом штучних клапанів, часто за відсутності пневмонії.

Як поширюється легіонела ?

Поширення відбувається через так звані біоаерозолі, тобто бактерії, які прилипають до крихітних крапель води у повітрі. Такі аерозолі можуть виникати в зоні водорозбору, джакузі, зволожувачах повітря, системах кондиціонування тощо. При вдиханні аерозолів, бактерії потрапляють у більш глибокі ділянки легенів, що може викликати одне з двох згаданих захворювань. Особливо піддаються ризику люди, чия резистентність порушена через вік або ослаблену імунну систему. Чоловіки хворіють вдвічі частіше, ніж жінки.

Передача інфекції від людини до людини не відбувається.

Як розмножується легіонела та як захиститись?

Бактерія Legionella pneumophila найкраще процвітає при температурі від 25 до 55 °C і віддає перевагу прісній воді, яка залишається нерухомою. У більш холодному середовищі бактерії залишаються життєздатними, але не активними. Легіонели починають відмирати при температурі 60°С і при 70°С повністю гинуть.

Для системи водопостачання це означає, що трубопроводи холодної та гарячої води повинні бути надійно відокремлені та утеплені. Діє правило: «Холод повинен залишатися холодним, гаряче повинно залишатися гарячим». З цієї причини, наприклад, ємкісні водонагрівачі завжди повинні працювати при температурі ≥ 60 °C. Якщо незважаючи на таку температуру виявлено інфікування легіонелою, зазвичай допомагає термічна дезінфекція, тобто тимчасове підвищення температури до 70 °C.

Іншою зброєю в боротьбі з легіонелою, окрім високої температури, є забезпечення регулярного протоку (руху води). Вода, що стоїть у трубі протягом тривалого періоду часу, створює застійні зони, які є сприятливим середовищем для утворення колоній легіонели.

Коли необхідно звертатися до лікаря?

При появі підозрілих симптомів необхідно звертатися за медичною допомогою. Хвороба легіонерів виліковується антибіотиками. Чим раніше почнеться терапія, тим менше ймовірність отримання серйозних ускладнень або летального результату. Понтіакська лихоманка проходить сама по собі, без лікування, і не викликає ускладнень зі здоров’ям.

Профілактика легіонельозу

Медики рекомендують в якості найдієвішого заходу профілактики хвороби легіонерів відмовитися від куріння і алкоголю. Куріння підвищує шанси розвитку будь-яких легеневих захворювань, а не тільки легіонельозу. Рекомендується відмовитися від купання у водоймах, басейнах сумнівної чистоти або у відверто антисанітарних умовах. Після відвідин басейну або джакузі рекомендується прийняти душ з милом. У домашніх умовах рекомендується очищати системи кондиціонування та подачі води в джакузі мінімум раз на рік. Зміцнення імунітету також знижує ризик розвитку легеневих захворювань.

                 Лікар-епідеміолог

Світлана ГАВРИЛКО

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця