header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

До Всесвітнього дня серця 29 вересня

день серцяПринципи профілактики серцево-судинних захворювань

На сьогодні актуальною проблемою здоров'я населення України залишаються хвороби системи кровообігу.

В Україні від хвороб систем кровообігу в 2022 році померло 36724 осіб, 64,15%, з них: відІХС- 25618, що становить 44,75%.

Дуже часто причиною серцево-судинних захворювань є наш спосіб життя і так звані поведінкові фактори ризику – тютюнокуріння, низька фізична активність, вживання алкоголю, нездорове харчування.

Шанси набути хворобу серця та проблеми з судинами вищі у людей із зайвою вагою, які курять, а також у тих, чиї найближчі родичі хворіли та померли від інфаркту чи інсульту.

Основна користь профілактичних заходів полягає в доведенні ефективності здорового способу життя (відмова від куріння, дієта, фізичні вправи),  лікуванні артеріальної гіпертензії,  цукрового діабету, а також використання профілактичної медикаментозної терапії.

Слід зауважити, що на сьогодні профілактичні заходи та застосування лікарських засобів більш ефективні у групі пацієнтів з уже існуючими клінічними ознаками атеросклерозу чи ішемічної хвороби серця, принаймні щодо попередження майбутніх серцево-судинних ускладнень і коронарної смерті.

Пріоритетні групи населення

1. Пацієнти з діагностованою ішемічною хворобою серця та з іншими клінічними формами атеросклерозу.

2. Здорові особи з високим ризиком виникнення ішемічної хвороби серця та інших форм атеросклерозу, у яких спостерігається поєднання факторів ризику, таких як паління, підвищений АТ, гіперліпідемія, підвищений рівець цукру, родинний анамнез щодо раннього виникнення ІХС, артеріальної гіпертензії або цукрового діабету .

3. Близькі родичі пацієнтів, у яких в молодому віці виникла ІХС чи інші форми атеросклерозу.

Одним з найголовніших напрямків профілактики захворювань серця є здоровий спосіб життя.

1. Припинення паління. Паління є одним з найважливіших коригованих факторів ризику ІХС. Навіть у малих дозах тютюн негативно впливає на здоров’я людини, яка його споживає. Пацієнтам та всім членам їх сімей необхідно наполегливо рекомендувати відмовитися від паління.

2. Раціональне харчування. Нераціональне харчування є визначальним фактором, що зумовлює розвиток надмірної маси тіла, порушення ліпідного обміну і толерантності до вуглеводів, артеріальну гіпертензію та інші функціональні порушення, які у свою чергу спричиняють ризик виникнення ішемічної хвороби серця , інфаркту міокарда, аритмій тощо.

Лікарі наголошують на важливості дієти для зменшення маси тіла, зниження артеріального тиску і рівня холестерину, контролю рівня глюкози в крові при цукровому діабеті.

Потрібно вживати менше обробленої їжі (напівфабрикатів, кондитерських та хлібобулочних виробів). Щоденно споживайте різноманітні овочі та фрукти, нежирне м'ясо, бобові, цільні злаки, горіхи та насіння. Краще готувати страви власноруч з мінімальним додаванням солі (до 5 г на добу), цукру та жиру. За можливості двічі на тиждень намагайтеся їсти рибу, саме морську, як джерело омега-3 жирних кислот. Вона є дуже корисною для серця.

3. Фізична активність.

Адекватна фізична активність зменшує вираженість симптомів захворювання, сприяє зменшенню маси тіла, підвищенню рівня «хорошого» холестерину, зниженню схильності до тромбоутворення. Звичайно, не існує універсального комплексу фізичних вправ, який би підійшов кожному. Найпоширенішою рекомендацією для дорослих є виконання щонайменше 150 хв аеробних вправ помірної інтенсивності на тиждень. Це може бути швидка хода, біг підтюпцем, їзда на велосипеді, плавання. Рекомендуються вправи з силового тренування м’язів – гімнастика, йога, пілатес тощо, принаймні 2 рази на тиждень. Якщо ви маєте хронічні захворювання чи низьку фізичну активність в минулому, неодмінно проконсультуйтесь з лікарем стосовно вашої майбутньої активності!

4. Нормалізація маси тіла.

У пацієнтів з надмірною масою тіла (індекс маси тіла понад 25 кг/м2) або з ожирінням (понад 30 кг/м2), існує підвищений ризик ІХС. Корисним параметром оцінки маси тіла є об'єм талії: якщо він перевищує 94 см у чоловіків і 80 см у жінок, масу тіла необхідно зменшити. Зменшення маси тіла сприяє зниженню АТ, рівня холестерину та глюкози в крові.

5. Відмовтесь від вживання алкоголю. Серцево-судинна система є дуже вразливою до шкідливого впливу алкоголю. Клітини серцевого м’яза чутливі до токсичної дії алкоголю та мають низьку швидкість відновлення. У разі тривалого споживання у великих дозах алкоголь збільшує ризик серцево-судинних захворювань. Правильним рішенням буде відмова від вживання алкоголю.

6. Обов’язково слідкуйте за рівнем артеріального тиску.

Артеріальна гіпертензія на початкових стадіях може мати безсимптомний перебіг, але згодом призводити до тяжких ускладнень. Через це її ще називають «тихим вбивцею».

7. Психоемоційні фактори.

Ці фактори є важливими у провокуванні симптомів захворювання. Діагноз «ішемічна хвороба серця» може стати причиною підвищеної збудливості хворих. Тому корисними є методи психологічної корекції, спрямовані на досягнення релаксації та контролю над стресом.

Будьте свідомими та дотримуйтесь засад здорового способу життя.

Це обов’язково матиме позитивний вплив на здоров’я вашого серця та ваше здоров’я в цілому!

Своєчасно звертайтесь до свого сімейного лікаря!

Час обирати здоров'я!

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця