header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

БЕРЕЖІТЬ ЗІР ПРИ РОБОТІ ЗА КОМП'ЮТЕРОМ

Щороку 8 серпня відзначається Міжнародний день офтальмології.

У сучасних реаліях усе більше людей обирають онлайн-професії, оскільки це дає можливість працювати віддалено з будь-якого куточка світу. Популярною стала онлайн-освіта, завдяки якій людина може здобувати знання, не виходячи з дому. Але це має свої мінуси. І один із них – погіршення зору.

Проте, це не відбувається миттєво, і при виконанні елементарних правил можна якомога довше зберегти очі здоровими. Отож, що потрібно врахувати при роботі за ноутбуком, комп'ютером, щоб очі не втомлювались, а їх напруження не мало руйнівного впливу на зір?

  • Важливе значення має рівень яскравості монітору. Екран не повинен бути яскравішим, ніж освітлення довкола. Якщо ви часто працюєте в таких умовах, краще або збільшити кількість світла в кімнаті, або зменшити яскравість дисплею.
  • важливо також правильно розмістити монітор. Сміливо розташовуйте монітор на комфортній для вас відстані, так, щоб не доводилось мружитися, вдивляючись в дрібний шрифт. Особливо це важливо для дисплеїв з високою роздільною здатністю та маленькою діагоналлю.
  • Робіть перерви в роботі. Тривале напруження очей, робота з екраном понад 3 години на день можуть викликати сухість слизової оболонки ока та головний біль. Очам потрібні перерви. Через кожні півгодини закривайте їх на кілька хвилин або подивіться вдалину, наприклад у вікно. Це допоможе розслабити м’язи ока. Раз на 2 години варто вставати з-за столу та робити перерву на 15 хвилин. І частіше кліпайте – очі будуть довше залишатися зволоженими.
  • Відстежуйте стан своїх очей. Очі – головний показник комфорту при роботі за ПК чи ноутбуком. Якщо під час роботи ви регулярно відчуваєте певний дискомфорт (сухість в очах, свербіж, сльози), зверніться до лікаря-окуліста. Якщо патологічних відхилень немає, потрібно змінити робоче місце: пересісти ближче до вікна, підкоригувати освітлення в кімнаті, вручну налаштувати або, можливо, навіть повністю замінити монітор.

Це далеко не всі фактори, які впливають на зір під час роботи за ПК чи ноутбуком. Проте, виконуючи ці прості правила можна домогтися гарних результатів для збереження зору та для загального самопочуття.

Щороку варто проходити планове обстеження в офтальмолога, оскільки це дає можливість виявити захворювання очей на ранніх стадіях.

 

Лікар з загальної гігієни

Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Орест ГЛУШКО

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця