header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Проміжні результати великої роботи

Вже 2-й тиждень в Україні триває кампанія додаткової («наздоганяючої») вакцинації проти кору, паротиту, краснухи (КПК). Для цього є достатня кількість якісної сертифікованої вакцини КПК (виробництва США), оновлене холодове обладнання, підготовлений медперсонал та облаштовані всім необхідним пункти щеплень. Очікуємо тільки активності батьків, які повинні подбати про здоров’я своїх дітей і захистити їх вакцинацією.

Проміжні результати цієї кампанії, як свідчать дані Центру громадського здоров’я, наразі не є втішними: станом на 29.07 виконано 10,6% щеплень від запланованих. І це врахована виконана робота з 01 травня, так як підбір контингенту на щеплення був проведений у квітні (підрахована кількість невакцинованих дітей), але вакцини було до цього часу недостатньо. Найбільш активно проводяться щеплення серед дітей 2-6 років, відсоток охоплення серед них 20,6%. В Івано-Франківській області відсоток охоплення щепленнями КПК становить 7,3% і за останні 2 тижні немає позитивної динаміки. Задля охоплення щепленнями всіх підлягаючих дітей до початку освітнього процесу доведеться дуже багато зробити!

На початок кампанії були виведені такі цифри: по Україні потрібно щепити щонайменше 215 тисяч дітей, по Івано-Франківській області – понад 26 тисяч і допоки це не буде зроблено, ми матимемо ризик повноцінного спалаху кору.

Під час спалаху 2017 – 2019 рр. захворіло понад 120 тисяч людей і померло понад 50 людей. Багато дітей не вакциновано, але можуть хворіти і дорослі і, зазвичай, з важким перебігом. Як попередити захворюваність серед дорослих? Створити бар’єр серед дітей. Це надзвичайно важливо в умовах агресії росії: не можна дозволяти кору або іншим інфекційним хворобам нас послаблювати. Важливо розуміти, що госпіталізації підлягають 30-40% хворих на кір – а це те саме навантаження на медзаклади, що ми мали під час спалаху коронавірусної хвороби.

Тож рекомендації для батьків дуже прості: завітати до амбулаторії, не відкладаючи, та вакцинувати дитину згідно Календаря щеплень, або надолужити пропущену дозу.

Нагадуємо, кір – небезпечна хвороба, що може давати ускладненняне лише під час свого перебігу (у вигляді отиту, пневмонії, ураження нервової системи), а й мати віддалені наслідки. Фахівці наводять як приклад віддалених наслідків кору так званий підгострий склерозуючий паненцефаліт (ПСПЕ). Імунолог Федір Лапій надає пояснення: «Дитина першого року життя може перехворіти кором легко, але в окремих випадках вірус кору може залишатись в організмі: в такому випадку приблизно за 5 років він починає уражати головний мозок, і тоді хвороба завжди завершується летально, адже ліків ані від кору, ані від цих його віддалених наслідків не існує».

         Ми можемо попередити такий розвиток подій. Заклади охорони здоров'я запрошують на вакцинацію, як на рутинну (відповідно до Національного календаря щеплень), так і «наздоганяючу», щоб надолужити пропущені дози. Батьки повинні зробити свідомий вибір на користь здоров'я дитини. Це також питання відповідальності кожного в створенні колективного імунітету заради епідемічного благополуччя населення.

Завідувач відділення епіднагляду та

профілактики інфекційних хвороб

Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                 Надія ГЛУШКО

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця