header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

ЙОДОДЕФІЦИТ І ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ

Йод – це другий мікроелемент після заліза, який життєво необхідний для функціонування людського організму протягом усього життя. Він важливий для формування, розвитку та функціонування мозку і нервової системи. Крім того, йод необхідний для нормальної роботи щитовидної залози. Він є складовою частиною гормонів, які продукує ця залоза, а ті в свою чергу забезпечують повноцінне функціонування систем організму. Без йоду ці гормони не можуть вироблятися в достатній кількості, а вони регулюють: розвиток мозку плоду, розвиток інтелекту дитини, білковий, вуглеводний, жировий обміни, синтез деяких вітамінів, імунної системи, процеси росту та розвитку кісток, нормальний розвиток статевих залоз та продукування статевих гормонів.

Близько 70% українців страждають від нестачі йоду. В Україні до регіонів з високим ризиком розвитку йододефіцитних захворювань належать Львівська, Чернівецька, Закарпатська, Івано-Франківська, Тернопільська та Волинська області. Чорнобильська катастрофа свого часу привернула увагу до проблеми йодного дефіциту в Чернігівській, Київській, Житомирській, Черкаській, Рівненській областях.

При нестачі йоду з’являються збої в роботі організму, це проявляється порушенням обміну речовин і нестабільністю психіки. Якщо ви помітили у себе прибавку ваги, погіршення стану шкіри та нігтів, млявість, дратівливість, мерзлякуватість, погіршення пам’яті, неуважність, швидку втомлюваність, зниження працездатності і не можете знайти причину, то слід обстежити щитоподібну залозу. Можливо, причина саме вйододефіциті..       

За даними ВООЗ, добова потреба в йоді становить (мкг/добу):

для дітей до 6 років — 90;

дітей від 6–12 років — 120;

підлітків від 12 років і дорослих — 150;

вагітних і жінок у період лактації — 200.

Для профілактики йододефіциту достатньо регулярно споживати продукти, збагачені йодом. Перше місце серед них посідає йодована сіль, до складу якої входить йодистий калій. Щоб запобігти йододефіциту, досить щодня вживати разом із їжею 5–6 грамів такої солі. Але йод легко випаровується, тому йодована сіль вимагає уважного зберігання і застосування. По-перше, термін придатності такої солі, зазвичай, не перевищує трьох місяців. У продукті, в якому зазначений термін минув, йоду вже немає. По-друге, йодована сіль повинна бути запакована у непрозорий поліетиленовий пакет або фольгу. Зберігати її треба у щільно закритій посудині. По-третє, солити їжу потрібно після її приготування, тому що при високій температурі йод швидко випаровується, або ж готувати їжу недосоленою, а вже потім, у тарілці, досолювати за смаком.

Багаті на йод морська риба, інші морепродукти, риб’ячий жир, морська капуста, хурма, солодкий перець, волоські горіхи, чорноплідна горобина. Щоб зберегти його у продуктах, їх треба правильно готувати. Так, морську рибу потрібно варити, а не смажити. А от звичайні капуста й редька, навпаки, вимивають і без того малу кількість йоду з організму. Тому лікарі не схвалюють популярну останнім часом капустяну дієту. Щоб організм засвоїв — йод, насамперед має бути здоровим шлунково-кишковий тракт. Коліти, гастрити, дуоденіти та інші подібні захворювання порушують всмоктуваність у кишечнику. Якщо ці недуги не вилікувати, скільки б людина не вживала багатих на йод продуктів, — все це не дасть потрібного результату.

Запорукою міцного здоров’я дорослих та дітей є гарний відпочинок, свіже повітря, спокійний сон та правильне корисне харчування, яке збагачене вітамінами та мікроелементами. Йод – один із найважливіших з них. Отже, бережіть своє здоров’я, здійснюйте профілактику і не займайтеся самолікуванням йодовмісними препаратами!!! Надлишок йоду може призвести до небажаних наслідків.

Лікар з загальної гігієни Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПЗ МОЗ» :

Орест ГЛУШКО

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця