header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Одне життя і одна печінка. В чому небезпека вірусних гепатитів?

2807gepatitЩорічно 28-го липня відзначається Всесвітній день боротьби з гепатитом.

Серед вірусних гепатитів найбільш небезпечними є вірусні гепатити В (ВГВ) та С (ВГС), які призводять до 96% всіх смертей, пов’язаних з вірусними гепатитами. У світі зареєстровано близько 400 мільйонів носіїв гепатитів В, 175 мільйонів хворих на гепатит С. Кожна десята людина Землі інфікована одним із гепатотропних вірусів. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щотридцять секунд у світі від захворювання, що пов’язане із вірусними гепатитами, помирає одна людина.

В Україні на вірусний гепатит В і С хворіють понад два мільйони осіб, з них на вірусний гепатит С - понад 1 491 тис. , на вірусний гепатит В – понад 621 тис. осіб. Також гепатитами В і С інфіковано близько 60% донорів, 25 % вагітних жінок, 18 % медичних працівників, і аж 75 % онкогематологічних хворих. Проте, під медичним наглядом із вірусним гепатитом С перебуває лише приблизно 6,2 % осіб, а з гепатитом В - лише 3 %. Крім того, понад 1,4 млн. людей страждають гепатитом групи «А», 20 млн. осіб - гепатитом групи «Е».

Цифри вражаючі, не менш серйозна і хвороба, яка спричиняється вірусним гепатитом. Це хвороба печінки, що може стати причиною недієздатності цього важливого органу. Незалежно від нас кожного дня наша печінка виконує більше як 500 життєво важливих функцій. За даними ВООЗ 57 % випадків цирозу печінки і 78 % первинного раку печінки зумовлено хронічними вірусними гепатитами В або С. Велика небезпека гепатитів у тому, що вони впродовж довгого часу можуть мати безсимптомний перебіг, особливо гепатит С. Саме тому цей вид гепатиту ще називають «лагідним вбивцею". Більшість інфікованих дізнається про діагноз уже тоді, коли хвороба спричинила ураження печінки.

В Івано-Франківській області більше 10% населення хворіє хронічними гепатитами В і С. Протягом 2022 року в 10 територіальних громадах, що обслуговуються Богородчанським відділом, зареєстровано 18 випадків вірусних гепатитів, з них 1 – гострий гепатит В, 10 – хронічних. Хронічний  гепатит В виявлено у 7 осіб , хронічний гепатит С – у 3 осіб.

За 6 місяців 2023 року звернулись за медичною допомогою і встановлено вірусний гепатит у 17 осіб: у 2-х – гострий гепатит В, у 5-х – хронічний гепатит В, у 10 – хронічний гепатит С. Загалом кількість хворих зросла за рахунок хронічного гепатиту С, який важко піддається лікуванню. Хронічний гепатит С зареєстровано у 5 територіальних громадах : Богородчанській, Ямницькій – по 3 випадки, Солотвинській – 2, Єзупільській, Угринівській – по 1 вип.

Розрізняють такі основні види вірусних гепатитів: «A», «В», «С», «D», «Е», «F» і «G», найбільш поширені гепатити А, В, С, Е .

Вірусний гепатит «A» - типова хвороба брудних рук. Під час епідемії в Шанхаї в 1988 році було інфіковано 300 тисяч чоловік. Вірус може передаватися при вживанні забруднених продуктів харчування, зараженої води або при звичайному прямому контакті з інфікованою людиною.Початок захворювання супроводжується високою температурою тіла і за деякими ознаками нагадує грип. Через 2-4 дні сеча хворого темніє, набуваючи колір пива або міцного чаю, а кал, навпаки, стає безбарвним. Потім з’являється жовтяниця, з її появою стан хворого поліпшується. Тривалість захворювання від 1 тижня до 1,5-2 місяців, а період відновлення іноді затягується до півроку. Майже всі люди повністю одужують від гепатиту А з довічним імунітетом.

Основна міра профілактики - ретельне дотримання гігієнічних норм. Крім ізоляції хворих аж до одужання, дезінфекції їх речей у вогнищі інфекційного захворювання, встановлюється спостереження за контактними особами протягом 35 днів. Дітям до 14 років і вагітним одноразово вводять імуноглобулін. Для профілактики гепатиту А є безпечна та ефективна вакцина.

Зараження гепатитом групи «B» може відбутися через кров та інші рідини організму інфікованої людини. Вірус гепатиту вражає печінку і здатний викликати як гостру, так і хронічну хворобу. Захворюванню можна запобігти за допомогою наявної в даний час безпечної та ефективної вакцини. Вона була розроблена у 1982 році , її ефективність становить 95%.

Гепатит C. Хвороба передається при контакті з кров’ю інфікованої людини. Вірус може викликати як гостру, так і хронічну інфекцію гепатиту С, яка може тривати від кількох тижнів до серйозної довічної хвороби. У значного числа осіб з хронічною інфекцією може розвинутися цироз або рак печінки. Виявлені випадки носіїв гепатиту С. Щорічно від пов’язаних з гепатитом С хвороб печінки помирає приблизно 700 000 чоловік. Всі інфіковані потребують постійного спостереження лікаря, оскільки ризик активації захворювання у них зберігається. Вакцини проти гепатиту С не існує.

Гепатит D, або дельта-гепатитвідрізняється від усіх інших форм вірусного гепатиту тим, що його вірус не може розмножуватися в організмі людини відокремлено. Для нього потрібен «напарник» — вірус гепатиту В. Тому гепатит D є хворобою - супутником, яка ускладнює перебіг гепатиту В.

Гепатит Е - також хвороба печінки, що викликається вірусом гепатиту Е. Щорічно реєструється приблизно 20 мільйонів випадків інфікування ВГЕ, які призводять до 3,3 мільйонів симптоматичних випадків захворювання і 56 600 випадків смерті, пов’язаних з гепатитом Е. Як правило, захворювання самовиліковується, в деяких випадках може розвиватися швидкоплинний гепатит (гостра печінкова недостатність).

Які профілактичні заходи боротьби з гепатитами.

Ніхто не убезпечений від зараження. Усі, хто користується послугами стоматологічних, косметологічних, татуювальних кабінетів, де можливий контакт із кров’ю, перебувають у групі ризику доти, доки не знають свого гепатит-статусу. Тому варто періодично проходити тестування на вірусні гепатити. Це можна зробити в сімейного лікаря, з яким укладена декларація, або у приватних лабораторіях. У разі позитивного результату хворого направляють до вузькопрофільного спеціаліста.

Для захисту від гепатитів важливо дотримуватися такої ж профілактики, як і при інших вірусних захворюваннях: мити руки, вживати в їжу вимиті та/або термічно оброблені продукти, мати індивідуальні засоби особистої гігієни, використовувати бар’єрну контрацепцію тощо.  Або ж вакцинуватися.

До Національного календаря щеплень входить лише вакцинація від вірусного гепатиту В. Це захищає людину і від вірусного гепатиту D.

Лікування, профілактика та терапія при гепатиті В і С – в Україні є повністю безоплатними. Держава закуповує сучасні препарати і зараз у регіонах доступні майже 20 000 курсів для лікування гепатиту С та 2 000 для гепатиту В.

Нещодавно Україна приєдналася до Глобальної стратегії елімінації вірусних гепатитів В та С і ухвалила державну стратегію протидії ВІЛ-інфекції, СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року. Наша спільна мета – попередити 90 % нових випадків вірусних гепатитів, виявити 90 % інфікованих осіб, які не знають про свою хворобу, а також охопити лікуванням 90 % хворих на гепатит С і 40% – хворих на гепатит В. До 2030 року 90 % дітей повинні бути охоплені трьома дозами вакцини від вірусного гепатиту В.

Памятайте!

У вас тільки одне життя і тільки одна печінка. Гепатит може зруйнувати і те, і друге.  Бережіть себе і будьте здорові!

Начальник Богородчанського відділу

Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХМОЗ»    

Валентина Левицька

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця