header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Ще раз про холеру, як особливо небезпечну хворобу

Для медиків в літній період зростає професійна відповідальність, щоб не допустити виникнення і поширення гострих кишкових інфекцій, їх спалахів, а це – попередня теоретична і практична підготовка, розробка оперативних планів, заходів, уточнення схем сповіщення. Також завдання медиків – просвітницька робота серед населення, нагадування про вже відомі заходи профілактики інфекцій, повідомлення про епідеміологічну ситуацію тощо.

До гострих кишкових інфекцій відноситься і холера, якщо її класифікувати за клініко-епідеміологічними показниками. Разом з тим, холера відноситься до особливо небезпечних інфекцій, які мають міжнародне значення. Це означає, що така хвороба має значний вплив на здоров'я населення та може швидко поширюватися, призводити до спалахів.

Холера характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту з виникненням багаторазових проносу та блювання, внаслідок чого розвивається обезводнення організму. При несвоєчасно наданій медичній допомозі хвороба може закінчитись летально.

На міжнародному рівні заходи щодо попередження розповсюдження холери у світі передбачені Міжнародними медико-санітарними правилами, а в Україні – Правилами санітарної охорони території України.

Захворювання має особливо стрімке поширення у країнах з проблемами забезпечення якісною питною водою, низьким рівнем санітарно-гігієнічного благоустрою, медичного обслуговування та гігієнічних знань населення. За даними Європейського центру інфекційних хвороб у 2021-2022 р.р. спалахи холери були зареєстровані у країнах Африки і Азії.

З метою запобігання занесенню холерної інфекції з інших країн здійснюється система спеціальних карантинних заходів на кордоні, у морських і повітряних портах. В Україні періодично реєструються спалахи холери, пов’язані із занесенням патогенних холерних вібріонів на територію країни, як це трапилося у 1970, 1974, 1977, 1991, 1994, 1995, 2011, 2018 роках.

У водних акваторіях півдня України збудник холери, завдяки сприятливим кліматичним умовам для свого існування, виявляється з навколишнього середовища і від людей під час спалахів холери.

Війна російської федерації проти нашої країни призвела до зростання ризиків тяжких епідемічних ускладнень внаслідок руйнування інфраструктури, комунальної, медичної служби. Є проблеми із забезпеченням населення питною водою, харчовими продуктами, дотриманням людьми вимог гігієни та санітарії. Існує ймовірність поширення інфекційних хвороб з інших територій внутрішньо переміщеними особами. Що вже казати про загрозливу ситуацію щодо поширення небезпечних інфекційних хвороб, в т.ч. холери, після підриву Каховської ГЕС…

В Україні медична система має мережу закладів охорони здоров’я(або відділень ЗОЗ), які, при необхідності, перепрофільовуються у госпітальну базу для хворих з підозрою на холеру. Такі заклади мають відповідне матеріальне забезпечення, підготовлений персонал, запас медикаментів, засобів індивідуального захисту, дезінфектантів.

При виявленні захворювання, хворого з підозрою на холеру, а окремо - осіб, що були з ним в тісному контакті, негайно ізолюють у холерний госпіталь та ізолятор. В осередку здійснюють дезінфекцію, проводять подвірні обходи для виявлення інших хворих, посилюють санітарний контроль за водопостачанням і харчовими продуктами.

Відокремлені структурні підрозділи ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» здійснюють постійний епіднагляд за захворюваністю населення на гострі кишкові інфекції, проводять моніторингові дослідження проб води відкритих водойм в місцях рекреаційного водокористування на наявність патогенних холерних вібріонів (двічі на місяць, з червня по жовтень).

Медики постійно проводять профілактичні заходи, щоб попередити виникнення та поширення випадків холери і готові до проведення протиепідемічних заходів.

Бажаємо всім здоров’я і ПЕРЕМОГИ !

 

Завідувач відділення епіднагляду та

профілактики інфекційних хвороб

Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Надія ГЛУШКО

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця