header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

До Всесвітнього дня охорони довкілля Які хвороби провокує навколишнє середовище?

навколишнє середовище5 червня 1972 року у Стокгольмі відбулася Всесвітня конференція із захисту довкілля за участю представників 113 держав. Наслідком її стало створення Програми ООН з довкілля (ЮНЕП).  Учасники конференції ухвалили рішення про щорічне проведення Всесвітнього дня охорони довкілля.

Цей день вважається однією з найважливіших подій екологічного календаря і щорічно святкується в більш ніж 100 країнах світу.

Зараз вже нікого не дивує, що забруднене навколишнє середовище здатне викликати цілий ряд серйозних захворювань. Не тільки якість питної води і повітря, що містить величезну кількість шкідливих хімічних сполук, здатні завдати непоправної шкоди здоров'ю.

Багато речей, які оточують нас щодня, також можуть стати причиною захворювань. Наприклад, головний біль може з'являтися через неправильну експлуатацію каміна. Будівельні та оздоблювальні матеріали поганої якості можуть викликати серйозні алергічні реакції, з ускладненнями у вигляді бронхітів та астми.

Побутова хімія також нерідко спричиняє проблеми, які можуть дати про себе знати через кілька років, оскільки більшість хімічних речовин мають тенденцію до накопичення в організмі. Хімікати можуть стати причиною безпліддя, особливо у чоловіків.

Як правило, багато захворювань, на появу яких вплинуло навколишнє середовище, діагностуються не відразу, і досить складно зрозуміти причину нездужання навіть лікарям. Тривалий і навіть короткостроковий контакт з деякими хімічними речовинами, що входять до складу будівельних чи лакофарбових матеріалів в офісі або в квартирі, ізоляційних засобів, вдихання атмосферних викидів і токсинів, можуть стати причиною виникнення онкологічних захворювань дихальних шляхів.

Вживання в їжу питної води сумнівної якості з сільських колодязів або водопроводу, без попередньої фільтрації та знезараження призводить до порушення функцій шлунково-кишкового тракту, розладів функцій печінки і нирок, неврологічних хвороб. Вдихання спор цвілі в приміщенні стає причиною алергії та астми.

Ми всі живемо на одній планеті і, забруднюючи її, шкодимо у першу чергу самим собі та своїм нащадкам.

Сьогодні ми живемо в умовах війни. Українська природа є ще однією жертвою російської агресії. Війна вплинула на кожний компонент довкілля – тваринний і рослинний світ, воду, повітря, ґрунт. Наслідки цього негативного впливу будуть довгостроковими та матимуть не лише локальний, а й глобальний характер.

Кожен для себе повинен знайти шляхи для покращення навколишнього середовища. Разом ми здатні зробити довкілля кращим, і надалі не забувати про його охорону та збереження природних скарбів.

Вже сьогодні кожен з нас може:

• відмовитися від поліетиленових пакетів;

• відмовитися від одноразових пляшок та посуду;

• бути енергоефективним у побуті;

• обирати найбільш екологічний транспорт;

• економити воду;

• купувати менше, щоб потім не викидати;

• сортувати сміття і віддавати на переробку.

Одночасно ми повинні думати про те, як після війни ми допоможемо природі відновитися. Тоді це стане ще однією нашою перемогою!

 

Начальник Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франкфівський ОЦ КПХМОЗ» 

Валентина Левицька

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця