header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Їж, пий, жуй, але бережи зуби!

2152-butilochniy kariesУ роті людини мешкає велика кількість різноманітних мікроорганізмів. Уже через 2-4 години після ретельного чищення зубів їхня кількість може доходити до 1 млн. Вони активно прикріплюються до поверхні і впливають на емаль.

Поширеність карієсу зубів серед населення досить висока. 

На жаль, в Україні рівень стоматологічного здоров’я дітей досить низький. Велике занепокоєння викликає  поширеність карієсу зубів у дітей перших трьох років життя. Так, на  першому році життя  вона становить 10-15%, у  2 роки – 45-55%,  3 роки – 75-87%, тобто  діти в 3 роки мають уже 5-6 уражених зубів. 

Важливу роль у формуванні карієсу зубів відіграють бактерії: S. mutans, S. sanguis, S. salivarius, Actinomycesviscosus, S. sobrinus, S. mitis; деякі види Lactobacillus; гриби роду Candida. При цьому тяжкість каріозного процесу залежить від активності мікрофлори і стану імунної системи.

Дитячий карієс – підступний патологічний процес, небезпечний тим, що розвивається дуже швидко (молочні зубки не надто тверді, тому більше схильні до інфекції), протікає майже непомітно, може мати ускладнення.  Якщо не лікувати карієс на молочних зубах, бактерії вражають глибокі тканини, і все це може закінчитися інфікуванням постійних зубів ще до того, як вони прорізуються.

Піклуватися про здоров’я зубів, водити дитину до стоматолога, регулярно чистити і лікувати зуби потрібно з раннього віку.

Найшвидше бактерії розмножуються у сприятливому для них середовищі, яке формується за таких умов: -  нерегулярне або недостатньо ефективне чищення зубів; -  нераціональне харчування з надлишком м’якої вуглеводної їжі;
-  гіповітаміноз; -  низький вміст у питній воді деяких мінералів (фтору, фосфору та кальцію); - порушення формування зубів, що може бути пов’язано з перенесеними в дитинстві захворюваннями; - зниження імунітету; - наявність захворювань шлунково-кишкового тракту.

Все це сприяє зміні структури емалі, недостатньому очищенню зубів від нальоту і підвищеному вмісту бактерій в порожнині рота, що і викликає карієс.

Отже, метою первинної профілактики є запобігання інфікуванню дитини. Тому профілактику карієсу потрібно починати не в 3 роки, коли дитина вже має зуби¸ а на першому році життя.

Методами  вторинної профілактики стоматологічних захворювань є:

- ретельне миття посуду та правильний вибір продуктів харчування,

- щоденна гігієна порожнини рота всієї родини ,

- регулярна стоматологічна професійна гігієна. 

Це ті базові методи, які дозволяють запобігти захворюванням зубів.

Як правильно доглядати за зубами? –  чистіть зуби не менше 2 хвилин двічі на день; –  звертайте увагу на техніку чищення зубів; –  використовуйте зубну нитку; –  змінюйте зубну щітку раз на 3 місяці; –  контролюйте кількість цукру в раціоні; –  не споживайте тютюнові вироби.

На даний час відома велика кількість технік чищення зубів. Одна з них рекомендує наступне: – розміщуйте щітку під кутом 45º стосовно поверхні зубів; – робіть плавні «вимітаючі» рухи від передніх до задніх зубів; – жувальну поверхню зубів необхідно чистити круговими рухами; – не забувайте очищувати язик.

Пошкоджені карієсом зуби в свою чергу  шкідливо впливають на організм, оскільки є джерелом  інфекції,  створюючи резервуар умовно-патогенної флори, яка здатна зумовити серйозні соматичні захворювання. 

Будьте пильними до свого здоров’я!  


Бактеріолог мікробіологічної лабораторії
Богородчанського відділу
ДУ « Івано- Франківський ОЦКПХ МОЗ»
Леся СКРИПНИК-ПЕТРУНИШИН

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця