header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Пурпурний день (26 березня) – Всесвітній день боротьби з епілепсією

Пурпуровий деньЦе міжнародний масовий захід, який відзначають більш ніж у 100 країнах,спрямований на підвищення обізнаності про епілепсію у світі.

Одного разу дев'ятирічна дівчинка Кессіді Меган (Cassidy Megan), яка страждає від епілепсії, вирішила показати іншим людям, що вона нічим не відрізняється від них. За свої дев'ять років дитина вже встигла відчути на собі певне нехтування з боку дорослих і однолітків, які сприймали її захворювання не зовсім адекватно, вважаючи його чимось на зразок легкої форми божевілля. Щоб розвіяти міфи про хвороби, Кессіді в 2008 році придумала «Фіолетовий день» (Purple Day). У цей день, 26 березня, всі охочі можуть висловити підтримку людям, які живуть з діагнозом «епілепсія».Ініціативу дівчинки підтримала спочатку Асоціація епілепсії Нової Шотландії, а потім й інші організації світу. Вже в 2009 році до Фіолетового дня приєдналися 100 тисяч студентів, близько 100 громадських об'єднань і понад 100 відомих політиків, а телевізійна вежа в Торонто на один вечір забарвилася у фіолетовий колір.

Епілепсія – це неінфекційне хронічне захворювання мозку, яке супроводжується судомними нападами. Патологія може бути вродженою. У 60% випадків епілепсії неможливо встановити причину виникнення, це так звана – первинна або ідіопатична епілепсія.

Також причинами розвитку хвороби можуть стати черепно-мозкові травми, пошкодження головного мозку в перед пологовий і післяпологовий період внаслідок гіпоксії або травм, захворювання головного мозку та мозкових оболонок ( менінгіт, енцефаліт), генетичні синдроми, кісти.  

Інфекції центральної нервової системи є загальною причиною епілепсії в тропічних районах. Знищення паразитів в цих умовах і просвітницька робота щодо профілактики інфекцій є дієвими способами зменшення тягаря епілепсії у всьому світі, наприклад, епілепсії, обумовленої нейроцистицеркозом.

У всьому світі приблизно 50 млн людей страждають на неї. В Україні на цю недугу хворіють понад 100 тисяч людей. У той же час про епілепсію існує чимало міфів і мало хто знає, що насправді являє собою ця хвороба.

Розповсюджені міфи про епілепсію

1.Тільки діти хворіють на епілепсію – МІФ.

Реальність - Епілепсія може виникнути у будь-кого, незалежно від віку та статі.  Однак, судоми у людей літнього віку можуть бути проявом різних станів, а не тільки епілепсії, що потребує ретельного дообстеження. 

2. Епілепсією можна заразитися - МІФ.

Реальність – Однозначно ні. Це захворювання не є «заразним».

3. Пацієнт може проковтнути язик під час нападу (судом) - МІФ.

Реальність – Ні. Фізично це неможливо.

4. Як тільки розпочався напад, треба негайно дістати людині язик із ротової порожнини - МІФ.

Реальність – Ні, ні та ще раз ні. Правильна перша допомога абсолютно легка. Просто повертаємо людину набік та підкладаємо щось м’яке під голову, щоб уникнути травмування. 

5. Людину із нападом судом треба міцно тримати – МІФ.

Реальність – Не потрібно. Адже напад все одно триватиме, а Ви матимете ризик травмування. 

6. Епілепсію можна завжди вилікувати, приймаючи певний препарат – МІФ.

Реальність – Діагноз «Епілепсія» піддається лікуванню, при цьому часто потребує комплексної терапії. На жаль, є випадки епілепсії, яка є  резистентною (стійкою) до лікування медикаментозними препаратами, у цьому разі тактикою вибору буде хірургічне лікування. 

7. Люди з епілепсією не можуть відвідувати роботу - МІФ.

Реальність – Люди із  діагнозом «Епілепсія» мають такі ж можливості, як і інші. Іноді є окремі випадки, коли захворювання обмежує працездатність (часто повторювані та неконтрольовані судоми).

8. Під час нападу можна просити людину повернутися на бік чи бути обережнішою – МІФ.

Реальність – Під час нападу людина недоступна до продуктивного контакту, тож даремно розмовляти з нею, вона Вас не чує.

Як розпізнати напад епілепсії?

Як правило, напади схожі: втрата свідомості, крик, посиніння, судоми в руках і ногах, слиновиділення у вигляді піни. Після цього людина відчуває сонливість, загальмованість. Напад ніби випадає з пам’яті – людина не пам’ятає, що з нею сталося, не може описати свій стан. У деяких випадках у пацієнта можуть спостерігатися нетипові симптоми. Напад епілепсії може бути без втрати свідомості і судом, а проявлятися в епізодах безпричинної агресії. Іноді людина завмирає на півслові, на хвилину-дві «застигає», а потім так само раптово включається в розмову.

Як допомогти під час нападу епілепсії?

Головне завдання людини, яка стала свідком нападу – захистити пацієнта від травми.

  1. Приберіть подалі предмети, які можуть травмувати постраждалого, зніміть гострі прикраси з одягу, ослабте краватку.
  2. Переверніть голову на бік і підкладіть під неї щось м’яке.
  3. Не намагайтеся щось покласти між зубами. Таким чином можна тільки нашкодити. Під час нападу виникає спазм м’язів, і, застосовуючи силу, дуже легко пошкодити людині зуби.
  4. Не тримайте пацієнта, намагаючись зупинити судоми – це марно. Не чіпайте і не рухайте його, якщо немає необхідності.
  5. Викличте швидку і пам’ятайте, що напад зазвичай закінчується сам по собі через хвилину, максимум дві.

Хворобу можна взяти під контроль

Якщо у людини був напад епілепсії – їй необхідно обов’язково звернутися до невропатолога і пройти діагностику (електроенцефалографію). Головне завдання фахівця полягає в тому, щоб підібрати максимально ефективні препарати і взяти хворобу під контроль. Пацієнту також необхідно працювати над модифікацією способу життя і виключення провокуючих чинників. Це може бути недосипання, стреси, яскраві спалахи світла або гучна музика.

Бережіть здоров’я своє та своїх близьких, адже це найцінніший дар у житті!

 

Начальник Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХМОЗ»        

Валентина ЛЕВИЦЬКА

Календар новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
join-us-facebook
 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця