header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

24 березня відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом.

Мета цього дня - вкотре нагадати про проблему, яка існує в суспільстві, підвищити рівень обізнаності населення щодо туберкульозу, активізувати зусилля медичної спільноти, територіальних громад з метою зупинення розповсюдження туберкульозу.

Цьогоріч Всесвітній день боротьби з туберкульозом проходить під гаслом«Годинник відміряє час», який нагадує, що світ має не баритися, щоб долати небезпеку.

У квітні 1993 р. ВООЗ вперше проголосила епідемію туберкульозу глобальною небезпекою. В Україні тричі розпочиналися епідемії туберкульозу: у 1936, 1947 та 1995 р. І якщо перші дві вдалося подолати за декілька років, то остання триває і дотепер 28 років.

В усьому світі туберкульоз є однією з перших десяти причин смерті. За оцінкою Всесвітньої організації охорони здоров'я, щорічно у світі 10 млн осіб уперше хворіють на туберкульоз і 1,5 млн осіб помирає від нього.За 2020 рік від туберкульозу померли 1,5 млн людей, за 2019 – 1,4 млн. 

Якщо не вживати рішучих дій, нас може чекати зростання смертності від туберкульозу, в тому числі і в Україні — в 2 рази. 

За даними ВООЗ у 2020 році в Україні хворіли на туберкульоз близько 32 тисячі людей. Україна входить до 30 країн світу, в яких особливо поширений мультирезистентний туберкульоз, який важко піддається лікуванню

Кількість виявлених випадків туберкульозу знизилася у всьому світі в середньому на 15%. Серед 16 країн, де є найбільше скорочення показників є і Україна. Ті позитивні темпи реального зниження захворюваності, які були досягнуті в доковідний період, знизилися майже до нуля.

За даними Центру громадського здоров'я, в Україні за 2022 рік кількість упершезареєстрованих захворювань на ТБ, включно з його рецидивами, становила 18 510, або 45,1 на 100 000 населення, що на 2,5% більше показника2021 року .

Сьогодні в уяві пересічного українця туберкульоз не стоїть у ряду першочергових проблем, про цю підступну інфекцію люди дуже мало обізнані. Закономірно вважалося, що переважна більшість хворих на туберкульоз - це соціально дезадаптована група населення (алкоголіки, наркомани, засуджені, біженці, мігранти тощо). Проте історія знає дуже багато випадків, коли туберкульоз вражав відомих, талановитих і соціально-активних людей. Ось лише окремі імена: Леся Українка, Михайло Коцюбинський, Степан Руданський, Архип Тесленко, композитори і музиканти Фредерік Шопен, Нікола Паганіні, філософ Бенедикт Спіноза та інші.

Зрозуміло, що війна в Україні негативно вплинула на здоров’я громадян. Очевидно, що проблема туберкульозу ще більше ускладнилась. За рік повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Прикарпатті від туберкульозу лікували майже пів сотні військовослужбовців з різних регіонів, частина з них про захворювання дізналася на фронті. У більшості пацієнтів, яким діагностували туберкульоз, захворювання проходить у відкритій формі та з критичними показниками.

Загалом майже у ста жителів Івано-Франківщинивід початку 2023 року медики діагностували туберкульоз.За даними Івано-Франківського обласного фтизіопульмонологічного центру, як повідомила  медична директорка Леся Манів -                             «Кількість хворих, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, зросла на 40%».

Кожен громадянин України повинен мати про туберкульоз необхідну інформацію, щоб вберегти себе від цього захворювання. Зараження туберкульозом залежить від стану імунітету, ступеня заразності хворого, тривалості контакту. Після 20-25-річного віку більшість людей інфікована, але хворіють не всі. Спалах інфекції відбувається під впливом провокуючих факторів при обов'язковому зниженні імунітету.

Небезпека епідемії на сучасному етапі визначається високим рівнем поширеності хіміорезистентного (стійкого до антибіотиків) туберкульозу. Поширення таких штамів бацил небезпечно тим, що туберкульоз переходить в категорію невиліковних хвороб.

Подолання епідемії вимагає більш радикальних заходів з боку держави. Україна першою в європейському регіоні оновила національні стандарти з надання медичної допомоги при туберкульозі відповідно до найновіших рекомендацій ВООЗ.Дані стандарти спрямовані на удосконалення нормативної бази на засадах доказової медицини та рекомендацій ВООЗ. Вони дозволять підвищити якість лікування, знизити рівень захворюваності, інвалідизації та смертності, а також зменшити витрати та ризики для пацієнтів.

Оновлена редакція стандартів медичної допомоги «Туберкульоз» включає такі напрями:

  • Охорона громадського здоров’я та профілактика туберкульозу.
  • Систематичний скринінг на туберкульоз серед груп підвищеного ризику.
  • Діагностика та лікування туберкульозу, в т.ч. із лікарською стійкістю.
  • Ведення ВІЛ-інфекції та інших супутніх захворювань у людей, хворих на туберкульоз.
  • Ведення туберкульозу дітей та підлітків.

«Продовжуємо працювати заради здоровʼя українців. Нові стандарти медичної допомоги при туберкульозі дозволять ефективніше протидіяти хворобі. Їх головна мета - одужання для пацієнтів, зупинення розповсюдження туберкульозу та недопущення того, щоб хвороба отримала медикаментозну стійкість», - сказав заступник Міністра охорони здоровʼя, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Туберкульоз - це хвороба, яку можна попередити дотриманням гігієнічного здорового способу життя. Захворіти може кожен! Вчасне обстеження може врятувати життя. Обов`язок кожної людини - уважно слідкувати за своїм здоров`ям, постійно зміцнювати і загартовувати свій організм, додержуватися термінів щеплень проти туберкульозу та інших керованих інфекцій, своєчасно проходити профілактичні огляди, а також - вчасно звертатися до лікаря і не займатися самолікуванням.

Для успішного лікування та профілактики туберкульозу потрібні знання про хворобу, посилена увага, бажання та відповідальність хворого, лікаря, громади і суспільства!   Зупинимо туберкульоз в Україні!

Начальник Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»       Валентина Левицька

Календар новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
join-us-facebook
 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця