header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

1 БЕРЕЗНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ІМУНІТЕТУ

Цей день відзначається за ініціативою Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ) з 2002 року. Мета цього дня - залучення широкої громадської уваги до проблем, пов’язаних з поширеністю різних імунних захворювань, а також зі збереженням та зміцненням імунітету в цілому.

За даними Асоціації клінічних імунологів, тільки 10% людей можуть похвалитися потужним імунітетом, що захищає їх від більшості захворювань. Ще 10% - мають вроджений імунодефіцит і хворіють досить часто. У решти 80% сила імунної системи безпосередньо залежить від умов і способу життя.

Імунітет(в перекладі з лат.вільний, захищений)— це сукупність захисних механізмів, які допомагають організму боротися з чужорідними чинниками:бактеріями,вірусами, сторонніми тілами тощо. У вузькому значенні це – несприйнятливість організму доінфекційнихта неінфекційних агентів та речовин.

Розрізняють вроджений і набутий імунітет. Вроджений імунітет передається спадково, як і інші генетичні ознаки. Набутий імунітет формується протягом життя і поділяється на природний (утворюється після перенесеної хвороби) і штучний (внаслідок вакцинації). Багато людей досі бояться щеплень, проте саме вони рятують світ від страшних інфекційних захворювань (наприклад, від поліомієліту).

Причини зниження імунітету можуть бути різні: вроджені (генетичні або спадкові) зміни, критичні гормональні періоди, посттравматичні стани, крововтрати, хронічні хвороби, виснаження, отруєння та інфекційні хвороби і т.д.

Руйнувати імунітет можуть: стреси (особливо, хронічні), тривалі хронічні інфекційні захворювання, гіподинамія, нерегулярне і одноманітне харчування, зловживання лікарськими препаратами та ін.

Ознаками порушення імунітету можуть бути:алергії, часті застуди (ГРВІ або ГРЗ), поява хронічних і важко виліковних захворювань.

Через зниження захисних функцій організму людинапочинає частіше хворіти, довше одужувати, починається хронічна втома. Питання «якпідвищити імунітет?» стає особливо актуальним.

Для цього необхідно дотримуватися простих правил:

  1. Стежити за своїм раціоном- їжте більше фруктів та овочів. Вони містять флавоноїди, які мають антибактеріальну та противірусну активність. Уникайте надмірного споживання цукру. Також важливо не переїдати, зменшити кількість жирної, борошняної і смаженої їжі.
  2. Слідкувати за роботою шлунка і кишківника - більшість хвороб виникає саме внаслідок збою в роботі шлунково-кишкового тракту. Навіть банальний весняний авітаміноз, який ми звикли списувати на зміну сезонів, може бути викликаний браком корисної мікрофлори кишківника.
  3. Займатися фізичними вправами. Почати можна з ранкової гімнастики, пробіжок на свіжому повітрі.
  4. Уникати стресу, адже це - ворог нашого організму. Тому необхідно намагатися зберігати максимально позитивний настрій, більше думати про хороше.Психологи впевнені, що оптимізм - профілактика будь-якого захворювання!
  5. Хороший сон - один із найважливіших способів зміцнення імунітету і пов'язаний зі збалансованим рівнем гормонів (включаючи гормон росту людини та гормон стресу, кортизол), зниженням ваги, ясним мисленням, здоровою шкірою. Хронічне безсоння може призвести до дефіциту імунної системи.

Ці та інші корисні поради щодо способу життя допоможуть повноцінно виконувати свої функції нетільки імунній системі, айорганізму вцілому.

Якщо ви хочете дізнатися, як підвищити імунітет вітамінами чи іншими препаратами, обов’язково зверніться до лікаря. Самостійно добирати та приймати ліки чи харчові добавки, орієнтуючись на розповіді знайомих або рекламу, не варто. Замість користі вони можуть принести шкоду.

Здоровий імунітет дозволяє людині уникнути більшості захворювань, прожити здорове і повноцінне життя. Всі чинники, пов'язані зі здоровим способом життя позитивно позначаються на стані захисних сил організму та створюють основу нашого здоров'я.

                 

Завідувач відділення епіднагляду та

профілактики інфекційних хвороб

Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Надія ГЛУШКО

Календар новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
join-us-facebook
 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця