header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Всесвітній день енцефаліту

1660818753 167472d2954cec2ce5b0 largeВсесвітній день енцефаліту (World Encephalitis Day) проводиться щорічно 22 лютого. Такий день поінформованості про енцефаліт був створений суспільством Encephalitis Society у 2013 році.

Енцефаліт - запалення головного мозку. Причину хвороби встановити не завжди вдається.

Енцефаліти бувають первинні та вторинні, вірусні та мікробні, інфекційно-алергічні, алергічні та токсичні.

Види енцефалітів:

- Вірусні енцефаліти (віруси герпетичної групи, ентеровіруси, параміксовіруси, вірус сказу, ВІЛ тощо);

- Бактеріальні енцефаліти та енцефаліти, спричинені іншими збудниками (Mycoplasma pneumoniae, Mycobacterium tuberculosis, Toxoplasma gondii, Borrelia burgdorferi, рикетсіози тощо).

Згідно з даними останніх досліджень, серед усіх вірусних енцефалітів у дітей перше місце за частотою посідає герпетичний енцефаліт (20-40%)  друге – енцефаліт, спричинений вірусом вітряної віспи (10-20%). 

Розрізняють первинний енцефаліт (самостійне захворювання, що спричинене переважно нейротропними збудниками) та вторинний енцефаліт (захворювання, що виникло на фоні основного захворювання).

В більшості випадків діти починають скаржитись на головний біль. Разом з тим батьки можуть помітити такі симптоми, як: підвищення температури тіла, нудота, блювота, після якої не настає покращення, зниження працездатності, млявість, сонливість, блідість шкірних покривів, порушення свідомості, судоми, порушення координації, мови, зору. 

Важливим у встановленні діагнозу є анамнез, що передує розвитку захворювання. Завжди аналізуйте: які інфекційні захворювання нещодавно перенесла ваша дитина, чи був незадовго до появи симптомів контакт з хворою особою, тваринами, чи не було укусів комах, нещодавні поїздки (особливо закордонні), чи не почала ваша дитина приймати нові ліки.

Іноді енцефаліт можна сплутати з менінгітом. Діти до року залишаються однією з основних груп ризику.  І енцефаліт, і менінгіт викликані вірусами або бактеріями. Зазвичай інфекція стримується і перемагається імунною системою організму. Але якщо вона потрапляє в кров і ліквор, що оточує мозок і спинний мозок, може виникнути  запалення головного та спинного мозку. У важких випадках може розвинутися інсульт, судоми або смерть.

На порозі весна. Тому мусимо зайвий раз нагади про ще одну небезпечну хворобу - кліщовий енцефаліт. Разом з природою прокинуться небезпечні для людини комахи. І найбільш серйозну неприємність для здоров'я може принести енцефалітний кліщ.

Гостре вірусне захворювання, яке переносить цей вид павукоподібних, називається кліщовий енцефаліт або весняно-літній менінгоенцефаліт. Це захворювання, при якому уражається центральна нервова система, що супроводжується лихоманкою і загальною інтоксикацією організму. Захворювання настільки небезпечне, що може привести до інвалідизації або смерті пацієнта.

ВІРУС ПОТРАПЛЯЄ В ОРГАНІЗМ в результаті укусу кліща, через його слинні залози; аліментарний спосіб — при вживанні молока хворих тварин; трансплацентарний - передача вірусу може статися від матері плоду. Інкубаційний період дорівнює від одного до двох тижнів після укусу комахи.

Для типового розвитку захворювання характерно проходження двох стадій. На першій стадії характерні симптоми грипу різке підвищення температури; сильний головний біль; біль у суглобах; м'язовий біль; диспепсія — розлад шлунку (пронос або запор).

Специфічного лікування від вірусу енцефалітного кліща не існує. Тому, якщо організм людини не впорався з вірусною інфекцією на першому етапі, захворювання продовжує розвиватися.

І на другій стадії відбувається ураження центральної нервової системи. Спочатку відбувається запалення оболонок мозку — менінгіт. При цьому температура продовжує залишатися високою, головні болі посилюються. З'являється характерний симптом, при якому пацієнтові складно повернути голову. При негативному сценарії процес поширюється на весь головний і спинний мозок. До основних симптомів приєднуються порушення, утруднення мови; тремтіння кінцівок (тремор); порушується координація; паралічі; підвищується м'язовий тонус обличчя та шиї; порушується функція ковтання.

На цьому етапі проводиться симптоматичне лікування. Пацієнт отримує препарати, що зменшують симптоми захворювання. Тому так важливо потерпілому від укусу комахи обов'язково звернутися до лікувального закладу.

Якщо кліщ вилучений, то його необхідно обов'язково віддати на дослідження. Якщо ПЛР тест дасть позитивний результат на наявність вірусу енцефаліту, то нещепленим особам потрібно ввести протикліщовий імуноглобулін. Це бажано зробити протягом 96 годин від моменту укусу.

Виходячи з очевидної небезпеки захворювання, важливо вживати всіх можливих профілактичних заходів для захисту свого здоров'я.

Вони бувають специфічними (профілактична вакцинація, серопрофілактика) і неспецифічними.

До неспецифічних заходів відносяться:

-         обробка відкритих ділянок тіла спеціальними засобами від комах перед прогулянками на природі;

-         обробка одягу спеціальними засобами, через те, що комаха може приблизно годину, знаходитися на одязі в пошуках місця укусу;

-                правильно одягнутися перед походом в паркову або лісову зону, а саме: надіти високі шкарпетки, заправивши в них штани. Штани мають бути заправлені у взуття. Сорочка повинна бути з довгими рукавами.

-         Не нехтуйте головним убором.

Після завершення прогулянки необхідно уважно оглянути все тіло на предмет укусу або для виявлення комах, які присмокталися.

Потрібно пам'ятати, що при укусі з залоз кліща виділяється спеціальна речовина, яка знеболює дане місце.

Будьте пильні. Бережіть себе і своїх рідних.

 

Начальник відділу

Валентина ЛЕВИЦЬКА

Календар новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
join-us-facebook 
lot 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
265x245
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця