header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Пліснява та грибок на стінах – загроза для здоров’я людини

Пліснява  та грибки  на стінах, стелі, підвіконнях у виробничих, санітарно-побутових та інших допоміжних  приміщеннях на підприємствах, установах, організаціях – не тільки неприємне явище, але і пряма загроза для здоров’я працівників. Тому, плісняву та грибок необхідно видалити як можна скоріше.

Найбільш розповсюдженими причинами появи плісняви та грибків є:

  • Промерзання зовнішніх стін.Причиною промерзання стін може бути порушення технологічного процесу при будівництві або утепленні стін. Тріщини та щілини також призводять до промерзання стін, утворення конденсату, і як наслідок, підвищеної вологості.
  • Погана вентиляція. Щільні пластикові вікна, відсутність системи кондиціонування, нерегулярне провітрювання – і в результаті по кутах стін розповзається грибок.
  • Ґрунтова вогкість.Через неправильне влаштування горизонтальної гідроізоляції цвіль може спостерігатися на стиках між підлогою та стінами.
  • Неполадки у водопроводі. При підтікаючих трубах цвіль дуже швидко поширюється.
  • Протікання даху.У суху погоду цей чинник може і не проявлятися, але при першому серйозному дощі з’являться широкі патьоки, які з часом стануть чорними. У зимову пору подібний витік в даху призведе ще до того, що замерзла вода залишиться в штукатурці.
  • Відсутнє або недостатнє опалення.Приміщення, яке не опалюється, відволожується і покривається пліснявою.
  • алергія різних видів (в тому числі дерматози, які важко піддаються лікуванню;
  • астма;
  • хронічні захворювання дихальних шляхів;
  • головний біль, втома;
  • зниження імунітету

Всі зазначені чинники  призводять до підвищеної вологості, яка створює сприятливе середовище  для появи плісняви та грибків на стелі, стінах.

Грибок та пліснява виділяють в повітря  десятки та сотні спор. Саме вони є причиною розвитку цілого ряду захворювань:

З грибком  необхідно боротися. Перш за все потрібно позбавити його основного компоненту для життя – води. Треба осушити приміщення спеціальними приладами чи обігрівачами, а також забезпечити доступ свіжого повітря, наприклад, полагодити вентиляцію. Далі слід знищити ці мікроорганізми. Складність процесу залежить від типу поверхні – чим гладкіша, тим легше очистити її від грибка. Грибкова колонія може утворитися навіть з однієї спори. За ідеальних для цвілі умовах цикл розмноження від однієї спори до потомства займає не більше 2-х діб.

Народні методи боротьби з цвіллю використовують:

  1. Аміак (нашатирний спирт) – допомагає позбутися від грибка, який оселився на непористих поверхнях – плитці, склі, пластикових виробах. Аміак змішують з водою в пропорції 1: 1, наносять на уражену поверхню за допомогою пульверизатора, а через 1-2 години видаляють розчин вологою губкою.
  2. Перекис водню – потужний антигрибковий і антибактеріальний засіб, не токсичний і не володіє неприємним запахом. Перекис наносять на уражені пліснявою поверхні в нерозбавленому вигляді, а після змивають вологою ганчіркою.
  3. Лимонна кислота – засіб, ефективний проти будь-якого типу цвілі. Необхідно розвести 1 ст.л. кислоти в 200 мл води (1 склянка), нанести розчин на поверхню розпилювачем або губкою і залишити на 15-30 хвилин. Після цього змити.

Більш швидких і ефективних результатів в боротьбі з цвіллю на різних типах поверхонь можна домогтися, користуючись спеціальними засобами побутової хімії.

Завідувач мікробіологічної лабораторії,

Богородчанського відділу

ДУ « Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»       Лілія ЛАПКО

Календар новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
join-us-facebook
 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця