header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

НЕБЕЗПЕЧНИЙ СКАЗ

Щорічно у світі від сказу гине понад 55 тисяч людей і понад 1 мільйон тварин.

Сказ – дуже небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини. Сказ входить у п’ятірку інфекційних захворювань, спільних для людей і тварин, які завдають найбільших соціальних та економічних збитків. Дане захворювання характеризується гострим перебігом, ураженням нервової системи і закінчується летально.

Зараження сказом відбувається при попаданні слини хворих тварин на пошкоджену шкіру, слизові при покусах, подряпинах.

Головними ознаками захворювання диких тварин є неадекватна їх поведінка. Хворі на сказ тварини ведуть себе агрессивно чи, навпаки, спокійно, не реагуючи на наближення людини. У них невпевнена хода чи біг, інтенсивно виділяється слина, нетиповий погляд, блискучі очі, утруднене ковтання, настовбурчена шерсть.

Ознаками захворювання домашніх (собак, котів) та с/г тварин є – безпричинна агресія, вони можуть без будь-якої причини нападати на людей, інших тварин. Також проявляється сказ у тварин слинотечею, незвичайною поведінкою, водобоязню, парезом та паралічем щелеп і кінцівок.

Це захворювання не виліковується, але попередити і не допустити його розповсюдження при виникненні можливо і необхідно.

Система профілактичних заходів включає суворе виконання комплексу ветеринарно-санітарних та технологічних норм для утримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах, дотримання норм щільності популяції червоної лисиці.

Щоб не заразитися сказом, слід виконувати наступні правила:
– утримуватись від контактів з дикими та безпритульними тваринами;
– виконувати правила утримання домашніх тварин та норм поводження з ними;

– не вбивати здорових на вигляд тварин, які нанесли укуси та інші пошкодження, а терміново викликати ветеринарного лікаря;

– не знімати шкіру з трупів диких тварин при їх знаходженні;

– в разі укусу домашньою твариною, слід з’ясувати ім’я господаря та адресу, щоб фахівці ветеринарної медицини мали змогу спостерігати за твариною;

– доставляти фахівцям ветеринарної медицини хворих тварин або їх трупи на дослідження, якщо тварина загинула.

04.11.22 р. в с. Майдан (Ямницька ТГ) зареєстровано сказ кота в приватному господарстві. Відомо, що кіт захворів, а потім загинув (напередодні прийшов додому поранений, зі слідами крові на тілі). Встановлено четверо контактних осіб, всі приймають антирабічне лікування згідно схеми. Територію с. Майдан оголошено неблагополучною щодо сказу, а с. Павлівка-загрозливим. Станом на 11.11.22 р. в КНП «Лисецька лікарня» в наявності 28 доз антирабічної вакцини.

Фахівці ветеринарної служби проводять профілактичну вакцинацію тварин проти сказу в сс. Майдан і Павлівка. Карантинні обмеження щодо сказу встановлені в населених пунктах на 2 місяці.

Тільки виконання всіх профілактичних заходів в комплексі дасть змогу зупинити поширення вірусу сказу серед тварин, а це значить, що і людина буде в безпеці.

Лікар-епідеміолог

Богородчанського відділу

ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ»   Світлана ГАВРИЛКО

Календар новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
join-us-facebook
 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця