header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Бездимне законодавство на сторожі здоров’я українців

imagesТри місяці, як життя в Україні стало безпечнішим для тих, хто не вживає тютюн. 11 липня 2022 року набули чинності норми антитютюнового Закону 1978–IX, який підсилив уже наявні обмеження в бездимному законодавстві. Зокрема, Закон розширив перелік місць, де не можна курити, а також визначив, що відтепер там заборонено вживати не лише кальяни, тютюнові вироби та електронні сигарети, а й сигарети для нагрівання (ТВЕНи) разом із пристроями для нагрівання тютюну.

Як виявило опитування, українське суспільство очікувало на такі законодавчі зміни. Так, 86% опитаних підтримують розширення переліку громадських місць, вільних від куріння, а 80% — схвалюють заборону використання ТВЕНів у громадських місцях.

Проте головне — зміни відбулися не лише в нормативних документах, а й у свідомості молоді та дітей. Вживання тютюну вже не толерується суспільством так, як раніше, і юний українець, спостерігаючи все менше курців у громадських місцях, відповідно, має меншу спокусу спробувати сигарету або ТВЕН.
Як саме діють нові «бездимні» заборони?

Закон 1978–IX врегулював роботу суб’єктів господарювання практично всіх форм власності. Нині заборона на куріння тютюнових виробів, кальянів, електронних сигарет та ТВЕНів разом із пристроями для нагрівання тютюну діє в приміщеннях та на території закладів ресторанного господарства, навчальних закладів, спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд, закладів охорони здоров’я, підприємств, установ та організацій, на станціях і вокзалах, у громадському транспорті тощо. У разі порушення Закону суб’єкти господарювання мають сплатити штраф у розмірі 1 000 грн, а в разі повторного протягом року порушення — 10 000 грн. Також місця та заклади, охоплені законодавчими обмеженнями, зобов’язані розмістити графічний знак і текст про заборону куріння на своїй території, інакше отримають штраф у розмірі 1 000 грн.

Дещо розширеними є норми Закону щодо закладів ресторанного господарства. Адміністрація зобов’язана проінформувати персонал про нові правила, а також прибрати попільнички та кальяни як рекламні атрибути для заохочення до куріння. Відповідальність за порушення норм Закону — штраф у розмірі 3 000 гривень та 15 000 гривень у разі повторного порушення протягом року.

Якщо відвідувач закладу чи установи відчуває, що його обкурюють, варто не соромитися та звернутися із зауваженням до адміністрації. А в разі відсутності реакції — звернутися до поліції за номером 102 або скласти скаргу до Держпродспоживслужби на заклад, що порушує норми бездимного законодавства.

Для фіксації порушень антитютюнового закону та подання скарг Центр громадського здоров’я розробив:

- онлайн платформу для подання скарг громадянами та з інформацією про контроль над тютюном — nosmoking.phc.org.ua;

- мобільний застосунок;

- чат-боти в месенджерах Telegram i Viber.

Ці онлайн інструменти допоможуть стимулювати та спростити процес подання скарг громадянами, а це, зі свого боку, призведе до покращення дотримання вимог про заборону куріння в громадських місцях.

Дотримуємося антитютюнового законодавства — піклуємося про своє здоров’я під час війни

Сьогодні в Україні війна, тож наше завдання — ще ретельніше дбати про своє здоров’я та берегти сили для подальшої відбудови держави. На щастя, це зрозуміло дуже багато українців, які схвально зустріли оновлене законодавство.

Закликаємо всіх до свідомого ставлення до себе й одне до одного. Турбота про здоров’я — і своє, і людей навколо — внесок у перемогу, який доступний для кожного з нас!

Календар новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
join-us-facebook
 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця