header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Профілактика стафілококових отруєнь

завантаження111За частотою випадків саме стафілококове отруєння посідає перше місце серед харчових отруєнь. Причина його виникнення –  потрапляння в організм ентеротоксину, що виділяється Staphylococcus aureus (Золотистий стафілокок). Чутливість людини до ентеротоксину стафілокока дуже висока - отруєння настає у 90%, що вживали заражену їжу.  

Що таке стафілокок та як від нього вберегтися? Стафілококи оточують людину всюди: вони присутні в пилу й одязі, на поверхні предметів, у дрібних бризках слини, що потрапляють у повітря при кашлі або чханні. Здебільшого вони трапляються на поверхні шкіри, носоглотці, у кишечнику людини, формуючи так звану мікрофлору організму.

Стафілококи можуть розвиватися за температури від 10 до 45°С. Ці бактерії спор не утворюють, тому їх легко знищити при належному тепловому обробленню харчових продуктів. Зазвичай клітини стафілококів гинуть при 70-80°С, однак деякі види витримують нагрівання до 100°С. Розвиваючись у харчових продуктах, стафілокок може виділяти особливий вид токсину-ентеротоксину, що діє на кишечник людини. Ентеротоксин термостабільний, для повного його руйнування необхідне двогодинне кип’ятіння.                                                                   

Джерелом стафілококової токсикоінфекції є зазвичай такі харчові продукти: м'ясні та рибні страви, молоко, сир, соуси, пудинги, але основним продуктом є кондитерські вироби з кремом. У молоко інфекція може потрапити з вим’я корів, хворих на мастит. Свіжа риба і птиця зазвичай не містять стафілококів, але можуть бути заражені під час забою або при післязабійному обробленні.

Забруднювати харчові продукти стафілококом також можуть люди, хворі на ангіну, катар верхніх дихальних шляхів, гнійничкові захворювання шкіри.

Рекомендуємо дотримуватись наступних правил, аби знизити вірогідність накопичення стафілокока в харчових продуктах:

-дотримуватись встановлених термінів реалізації швидкопсувних продуктів;

-прибирати приміщення, чистити та дезінфікувати інвентар (обладнання, посуд, предмети побуту) як на виробництві, так і в домашніх умовах;

-своєчасно проводити медичний огляд людей, які пов’язані з приготуванням їжі;

регулярно здійснювати клінічний огляд тварин та періодичні лабораторні дослідження (зокрема корів на субклінічний мастит) та, за потреби, своєчасно лікувати їх;

-відсторонювати від роботи осіб, які страждають на діарею та простудними захворюваннями, ангінами, фарингітами, фурункульозом або мають інфіковані рани;

-обов’язково піддавати тривалій термічній обробці продукти під час приготування;

дотримуватись правил особистої гігієни (чистий спецодяг, гумові рукавички);

-уникати купівлі харчових продуктів у невстановлених місцях і торгових точках, не забезпечених холодильним обладнанням                      

   У Богородчанському відділі ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» можна пройти як профілактичне обстеження та носійство , так і з діагностичною метою на наявність Staphylococcus aureus (Золотистий стафілокок):

- профілактичне дослідження на носійство золотистого стафілокока – 210.33грн без ПДВ;

-діагностичне визначення в біологічному матеріалі збудників інфекційних хвороб з ідентифікацією мікроорганізмів роду Staphylococcus -278.08грн без ПДВ.

Пам’ятайте: попередити харчові отруєння значно легше, ніж їх лікувати!

Бактеріолог мікробіологічної лабораторії

ДУ«Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» :

СКРИПНИК-ПЕТРУНИШИН   Л.В.

Календар новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
join-us-facebook
 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця