header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Кондиціонер чи пневмонія?

кондиціонерЛітня спека йде у наступ !Найближчими днями синоптики прогнозують підвищення температури повітря до 30 градусів. Єдиний порятунок - кондиціонер та прохолодний душ. Сьогодні в кожному офісі, на кожному підприємстві, в квартирах житлових будинків встановлені побутові кондиціонери,які в літній час рятують від спеки. Під час же літньої відпустки або на вихідні кожен прагне виїхати до водойми. Але іноді в літню пору року у людей, відпочиваючих на узбережжі, в готелях, раптово з'являються симптоми «застуди». Одні відпочивальники вирішують, що це алергія на незнайомі овочі, фрукти, місцеву кухню, інші припускають, що слабкість і нездужання пов'язані зі зміною клімату, треті впевнені, що їх протягло кондиціонером, вітерцем з моря.                                                                                                      

Дуже рідко хтось замислюється про те, що всі ці здогади невірні, і вони стали жертвою хвороби легіонерів або легіонельоз. Цю хворобу можна заробити, не тільки відпочиваючи в жарких країнахі, але і у власному офісі, лазні, басейні, з питних фонтанів і навіть у своїй квартирі, якщо у вас є кондиціонер.  

Хвороба легіонерів – це важка форма пневмонії, викликана впливом бактерій Legionella. Друга назва хвороби легіонерів – легіонельоз. Захворювання є дуже серйозним, іноді смертельним. Близько 10% випадків хвороби легіонерів можуть бути смертельними для пацієнтів.                                                                              

Хвороба виникає в результаті вдихання хвороботворної бактерії. Особливо сприйнятливі до хвороби легіонерів літні люди, діти,курці і люди з ослабленою імунною системою. За яких симптомів слід відразу ж звернутися до лікаря з підозрою на легіонельоз?

Без видимої причини відчувається слабкість.

Різко підвищилася температура, заболіла голова.

Почався нежить.

Виникла діарея.

Стали турбувати болі в м'язах і області грудей.

З'являється болісний кашель і виділяється кров.

Мучить задуха і виникає блювотний рефлекс.

Шкіра і слизова починають синіти.

З'являється марення.

При підтвердженні діагнозу всі особисті речі хворого, посуд, одяг, на яких можуть знаходитися частинки виділень при кашлі, слід негайно обробити знезаражувальним розчином фенолу, автоклавуванням, в крайньому випадку - тривалим кип'ятінням.                                  

Легіонели колонізують поверхні різного сантехнічного устаткуванн. Концентрація легіонел у воді, що контактує з поверхнями, які містять гуму і тефлон зростає на декілька порядків. Менше колонізації піддаються мідні, силіконові та сталеві поверхні.

Високий ризик інфікування L. pneumophilaмають працівники, що здійснюють технічне обслуговування та ремонт водяних систем охолодження і кондиціонування. При порушенні правил експлуатації устаткувння, його несправності та наявності сприятливих умов для розповсюдження мікробного аерозолю, зараженню можуть піддаватися інші групи населення.

Профілактичні заходиспрямовані на зниження рівня контамінації легіонелами водяних штучних екосистем (закритих систем кондиціонування та охолодження), попередження розмноження легіонел у водяних штучних екосистемах, попередження розбризкуванню води і утворенні аерозолів із закритих водяних систем.
   Попередження розмноження легіонел у штучних екосистемах може бути досягнуте шляхом належного технічного обслуговування систем кондиціонування і охолодження з регулярним очищенням від мулистих осадів, шумовиння, слизу, шлаків, органічних відкладень та інших домішок з наступною дезінфекцію усіх ділянок водяних систем біоцидними препаратами.

Крім цього медики рекомендують в якості найдієвішого заходу профілактики хвороби легіонерів відмовитися від куріння і алкоголю. Не купатися у водоймах, басейнах сумнівної чистоти або у відверто антисанітарних умовах. Після відвідин басейну, джакузі чи водойми - прийняти душ з милом. У домашніх умовах треба очищати системи кондиціонування та подачі води в джакузі мінімум раз на рік. Зміцнення імунітету також знижує ризик розвитку легеневих захворювань.

Бактеріолог мікробіологічної лабораторії    

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

                                                                                               СКРИПНИК-ПЕТРУНИШИН   Л.В.

Календар новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
join-us-facebook
 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця