header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Небезпека виникнення і поширення холери в Україні

Під час воєнних дій через низку причин: зруйновані системи водопостачання та каналізаційні системи, погіршення якості питної води, неналежне дотримання санітарних норм в усіх сферах нашого життя, - можуть виникати спалахи або епідемії інфекційних хвороб, зокрема – холери. Небезпека виникнення епідемій також зростає через літнє підвищення температури повітря.

Загрозлива епідеміологічна ситуація складається в окупованому Маріуполі, через велику кількість стихійних поховань у місті, непрацюючу систему каналізації та скупчення на вулицях сміття, яке ніхто не вивозить. Про це говорять також у ВООЗ і готуютьсянадати Україні протихолерні комплекти та вакцини, також співпрацюють з неурядовими організаціями для допомоги жителям на окупованій території.

В такій ситуації, враховуючи переміщення людей, можливе поширення холери з територій ризику на інші регіони.

Нагадуємо: холера – це гостра кишкова інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією – холерним вібріоном (серогруп О1 або О139).

Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів.

Холера передається фекально-оральним шляхом, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування холера може призвести до смерті. Джерелом збудника інфекції є людина, що захворіла, або носій холерного вібріона.

На харчових продуктах збудник холери може зберігатися від 2 до 5 діб, на помідорах і кавунах під дією прямих сонячних променів збудник зберігається до 8 годин, довгий час (декілька тижнів) – у водоймах, у кишківнику окремих річкових та морських тварин – декількох місяців».

Симптоми холери:

- частий, до 10 і більше разів на добу, пронос, через що в організмі відбувається втрата великої кількості рідини. Як наслідок – згущення крові та зневоднення;м'язові судоми, що з'являються через втрату з рідиною мікроелементів;наявність холодної шкіри (холера супроводжується нормальною або навіть зниженою температурою тіла);втрата пружності шкіри; задишка, різка слабкість.

 При своєчасно розпочатому лікуванні легка форма холери закінчується повним одужанням. При важкому перебігу, за відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів, в хворого може розвинутись кома, можливі летальні наслідки.

 Як уникнути захворювання на холеру

 Щоб уникнути захворювання на холеру, необхідно дотримуватись таких правил:

- кип'ятити воду. Під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини;

- дотримуватись елементарних правил особистої гігієни, ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;

- стежити за якістю харчових продуктів, не вживати їх, якщо є сумніви у дотриманні їхнього зберігання та походження;

- за можливості використовувати спеціальні засоби (таблетки) для знезараження води перед її кип’ятінням;

- мити овочі та фрукти перед вживанням, якщо є сумніви у якості води, то не вживати фрукти та овочі без термічної обробки;

- ретельно готувати їжу, проварювати та просмажувати продукти перед вживанням.

Епідемічна ситуація з холери на Прикарпатті залишається благополучною протягом багатьох років. За 2015-2021р.р. та поточний період 2022 року серед населення області не було зареєстровано випадків (підозри) захворювання людей на холеру. Однак готовність закладів охорони здоров’я (ЗОЗ) щодо надання допомоги хворим на холеру повинна бути забезпечена. Для цього визначені ЗОЗ, які розгортають інфекційні госпіталі для таких хворих.

З метою недопущення завезення, виникнення і розповсюдження на території області холери, забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення, спеціалістами ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ», в т.ч. Богородчанського відділу, здійснюється постійний епіднагляд за захворюваністю на гострі кишкові інфекції, проводяться щорічно у червні-вересні моніторингові дослідження проб води відкритих водойм на наявність збудника холери в місцях рекреаційного водокористування (позитивні знахідки не були виявлені).

Статистика

Випадки холери в Україні були зареєстровані у 1998 році у Донецькій області (2 випадки) та в Криму (1), у 1999 році у Дніпропетровській (2), Донецькій (4) Запорізькій (3) та Одеській (1) областях.У 2007 році у м. Суми зареєстровано 1 випадок холери.

Останній спалах холери в Україні зареєстрований в 2011 році в м.Маріуполь Донецької області. За період спалаху виявлено 33 випадки захворювання на холеру та 24 випадки вібріоносійства. Цей спалах був викликаний токсигенними штамами вібріонів, занесеними з іншої країни. Дві третини хворих несвоєчасно звертались за допомогою, що значно ускладнювало заходи з ліквідації спалаху. Спалах тривав майже три місяці.

За даними Європейського центру профілактики та контролю захворювань зареєстровані спалахи холери з новими випадками у 2021 році в Азії (Бангладеш, Йемен, Індія), Африці (Демократична Республіка Конго, Ефіопія, Мозамбік, Нігерія, Сомалі). Ендемічними територіями в Америці є Гаїті (останні випадки зареєстровані у 2019 році) та Домініканська Республіка (останні випадки – у 2020 році).

У 2012 - 2018 роках реєструвались завізні випадки холери в країнах Європейського регіону (Великобританії, Німеччині, Франції, Іспанії, Бельгії, Швеції, Данії, Норвегії, Австрії, Чехії) – щорічно від 9 до 26 випадків.

 

Завідувач відділення епіднагляду та

профілактики інфекційних хвороб

Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Надія ГЛУШКО

 

Календар новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
join-us-facebook
 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця