header-new2

  • Тисменицька міська рада
    Тисменицька міська рада
---------   ВІТАЄМО НА САЙТІ ТИСМЕНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   ---------

Шкідлива звичка тютюнопаління та її наслідки для людини

За дослідженнями вчених, тютюновий дим – дуже отруйна речовина, яка містить у собі крім нікотину, близько 1000 особливо отруйних твердих і газоподібних речовин. Нікотин та інші складові тютюнового диму завдають великої шкоди нервовій системі й мозку, погіршуючи пам’ять, точність виконання математичних дій та орієнтації у просторі, здатність до навчання, негативно впливають на серцево-судинну і дихальну системи, збільшують ризик виникнення злоякісних новоутворень.

Особливо небезпечним є так зване «пасивне куріння», коли людина, що не палить, вдихає отруєне тютюновим димом повітря. При цьому, наслідки для стану її здоров’я можуть бути ще гірші, ніж для курців, тому що організм не адаптований до тютюнового диму.

Вміст нікотину у диму сигарети – від 0,4 до 3мг, при цьому його смертельна доза для людини становить 70 мг, тобто одна пачка випалених сигарет. Організм пристосовується до нікотину поступово, паління не викликає неприємних відчуттів, а отруєння організму триває. Варто пам’ятати, що фізична та психологічна залежність до нікотину розвивається набагато швидше, ніж до алкоголю.

Першою від тютюнового диму потерпає зубна емаль. На ній з’являються мікроскопічні тріщинки, поверхня зубів покривається тютюновим дьогтем, внаслідок чого зуби стають жовтуватого кольору, а з ротової порожнини під час розмови відчувається специфічний запах.

Разом з тютюновим димом утворені сполуки осідають на верхніх дихальних шляхах, легенях, надходять у кров. Постійне подразнення голосових зв’язок змінює тембр голосу, що помітно у людей, які зловживають палінням. Потрапивши до легень, значна частина диму осідає та поглинається альвеолами. Через це з’являється кашель, мокрота, задуха, лікарі діагностують бронхіт та інші захворювання дихальної системи. Курці частіше хворіють на запалення легень, туберкульоз, захворювання у них мають тяжкий перебіг. Смертність від раку легень серед курців у 20 разів вища, ніж серед тих, що не палять. У курців в 2-3 рази частіше розвивається інфаркт, стенокардія, при цьому смертність від цих хвороб значно вища.

Понад 80% хворих, що страждають хронічним захворюванням шлунка та дванадцятипалої кишки, є курцями.Ця шкідлива звичка негативно впливає на лікування виразки шлунка.

Скорочення тривалості життя людини прямо залежить від того, з якого віку та як довго вона палить.

Проблемою є також те, що приблизно кожна п’ята жінка віку 20-60 роківє активним курцем, у першу чергу в містах. Жінки, які палять, крім вказаних вище захворювань, страждають безпліддям, ризик кровотечі і спонтанного аборту під час вагітності у нихзростає. Менопауза наступає швидше, відповідно, такі жінки і старіють швидше. Існує багато доказів того, що паління до настання і під час вагітності шкідливе для дитини, призводить до появи аномалій, зокрема генетичних, передчасного переривання вагітності тощо.

На жаль, укорінюється шкідлива звичка паління серед підлітків, а спочатку просто є бажання виглядати дорослим. Для молоді цеможе негативно вплинути на їх потомство та швидко призвести до проблем із здоров’ям.

Практично до 30% людства мають згубну звичку тютюнопаління. Але необхідно зрозуміти – паління є не тільки особистою проблемою кожної людини окремо, але й гострою соціальною проблемою, з якою пов’язане майбутнє людства. Паління та його вплив на організм людини стали сьогодні і медичною проблемою. Тому варто замислитись: запалювати цигарку, чи зберегти своє здоров’я.

Лікар з загальної гігієни

Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Орест ГЛУШКО

Календар новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
join-us-facebook
 
1645021179
 
ЦНАП
 
diia1-1
 
gid1
 
єдопомога
 
 протидія насильству
 
el vpered
 
Фотоклуб КОЛУМБ м.Тисмениця